Belgische Gendarmerie Porsche 911 Targa met RS-motor onder de hamer

Veilinghuis Bonhams biedt tijdens The Zoute Sale in het Belgische Knokke-Heist een unieke politie-Porsche aan. De voormalige interceptor is in volledige politieuitrusting en heeft de beschikking over een 210 pk 2.7 RS motor.

Belgische Rijkswacht Porsche 911 Targa onder de hamer

In Nederland zijn ze iconisch geworden: de Porsches die bestuurd werden door mazzelaars van de Rijkspolitie. Ook in België was het gebruik van Porsches bij snelle interventieteams populair. Het exemplaar dat Bonhams bij The Zoute Sale aanbiedt is een van de vier overlevenden van een speciale serie van 20 auto's.

2.7 RS

In 1976 had de standaard 911 Targa slechts 155 pk uit een 2,7 liter zescilinder boxer. Een S-model was beschikbaar met 184 pk, maar de Belgische Gendarmes vonden beide niet toereikend.

De Turbo was daarentegen te opvallend, te duur en niet betrouwbaar genoeg. Daarom werd op speciaal verzoek door Porsche een serie van 20 Targa's uitgerust met de 210 pk-sterke motor van de legendarische 2.7 RS. Het werden daarmee meteen de enige 911's met een normale body en de RS-motor.

Matching numbers?

Omdat een politiewagen vooral functioneel moet zijn werd er niet zo nauw omgegaan met authenticiteit tijdens de carrière van de Gendarme 911s. Een team van monteurs onderhield de wagens en reviseerde op een vast schema de motoren. Er werd daarbij echter niet gekeken welke motor uit welke auto kwam. Zodoende heeft deze 911 Targa, nummer 3 uit de serie, de motor van nummer 13.

Volledige documentatie

De auto werd uiteindelijk in 2017 teruggevonden in een schuur in Essex, Engeland, waar hij sinds 1987 had gestaan. Desondanks is alle documentatie beschikbaar, inclusief foto's van de aflevering, officiële aanbestedingspapieren en talloze archieffoto's van de auto in actie. Een restauratie ter waarde van meer dan €30.000 was nodig om de auto weer op orde te krijgen.

Kost dat?

De Gendarme Porsche 911 Targa 2.7 Carrera MFI zoals hij officieel heet moet volgens Bonhams tussen de €170.000 en €250,000 op gaan brengen. Op zondag 11 oktober gaat de unieke 911 onder de hamer.

Cargasm
  • Bonhams