Franse politie wisselt Mégane RS in voor Seat Leon Cupra

De jagers van de autoroute krijgen nieuw materieel tot hun beschikking. De Franse Gendarmerie maakt een pitstop in het buitenland en wisselt zijn Renaults in voor Seats. Uiteraard zijn het wel Cupra's want ze moeten hard kunnen rijden.

Seat Leon Cupra

Wie wel eens te hard over de autoroute du soleil rijdt, heeft vast ooit kennisgemaakt met de Gendarmes van de 'Brigade Rapide d'Intervention', oftwel de snelle onderscheppingsbrigade.

De heren en dames van de nationale politie van Frankrijk rijden al jaar en dag in snelle Renaults Mégane R.S, maar dat is binnenkort voorbij. De Fransen hebben de auto's van het staatsbedrijf afgeschreven en kennelijk heeft Seat het beste aanbod in de aanbesteding gedaan.

Seat Leon Cupra?

De nieuwe wagens van de Gendarmerie Nationale komen voortaan van Seat. Het zijn de modellen met de naam Seat Leon Cupra. Nee, dat is geen schrijffout, het zijn echt Leon Cupra's en geen Cupra Leons.

De politie heeft het oude model van de auto gekozen, die tot begin dit jaar bekend was als de Seat Leon Cupra. Pas sinds het nieuwe model heet de sportiefste variant Cupra Leon.

Ombouw

Het gaat niet echt om een enorme order van de politie. Er komen slechts zeventien Leon Cupra's in het blauw naar Frankrijk. De auto's worden aan het eind van het jaar geleverd, maar ze moeten ook nog voor de ombouw tot politiewagen naar Gruau in Laval.

Daar komen de sirenes, zwaailichten en computersystemen in de Leons. Verder worden de ramen versterkt en krijgt de motor een systeem dat ervoor zorgt dat hij ook na anderhalf uur stationair draaien nog steeds meteen op vol vermogen inzetbaar is.

De Seat Leon Cupra heeft voorin de bekende 2.0 TFSI liggen die ook de Golfjes GTI voortdrijft. De motor is goed voor 290 pk, geeft een acceleratie van 0 naar 100 km/u in minder dan zes seconden en een topsnelheid van 250 km/u. Je moet dus van goede huize komen om de Franse wouten voor te blijven.