Franse politie beloont nette bestuurders met 50 euro

Fideel gebaar van de Franse ibahesh: wie zich vandaag als een voorbeeldig prinsesje gedraagt op de wegen in de Dordogne, die maakt kans op een beloning van 50 euroos. Zijn kennelijk helemaal geen kwaaie peren, die gendarmes.

Vandaag start in de regio de vakantieperiode, wat betekent dat het schompesdruk wordt op de wegen. En u weet: daar waar veel mensen weinig ruimte moeten delen, daar groeit de irritatie. Zij die in de drukte hun zenuwen onder controle hebben verdienen klaarblijkelijk een beloning, en daarom rijdt de gnesh morgen in onopvallende auto's rond om een oogje in het zeil te houden.

Wie zich goed gedraagt (voorrang verlenen, afstand houden, richting aangeven, hoffelijk zijn, dat soort dingen) krijgt van de dienders 50 euro beloning in de vorm van een benzinebon. Dat klinkt heel royaal, maar we moeten er bij vermelden dat ze er slechts vier op een dag uitdelen. Kortom: drie keer een beruchte 90 euro-flip uitdelen en je hebt al die mooie PR weer gecompenseerd, in het land der notoire wanbetalers

Een voorwaarde die aan de beloning is verbonden is dat de bestuurder in kwestie alle punten (in Frankrijk zijn dit er 12) nog op zijn rijbewijs heeft. Uiteindelijk kost het de politie overigens geen bal, want de bonnen worden betaald door een radiostation, dat een journo mee laat rijden met de gendarmes. In ruil voor de bewezen diensten mag deze een radio-interview doen met de bestuurder in kwestie, aldus lokale media. We zijn benieuwd of de aankondiging effect sorteert.