Seat Leon vierde generatie is hier

Vanavond onthulde Seat de nieuwste Leon in zijn fabriek in Barcelona. Dit is de nieuwe Spanjaard die op dezelfde basis van de achtste Volkswagen Golf staat. Hij is er met benzine, diesel, CNG, mild-hybride en plug-in hybride aandrijving.

Seat Leon

De nieuwe Seat Leon is hier en hij ziet er meteen weer sportief uit. Seat onthult in een klap de hatchback en de stationwagenversie (ST). We laten de Spanjaarden even aan het woord, want het zou zonde zijn om het werk van de copywriters van het persbericht niet met u te delen: "The all-new SEAT Leon brings with it a strong design evolution compared to its predecessor: its renovated exterior and interior design language gives it stronger character, helped by its improved overall proportions and its more determined face and smoother lines." We hadden het niet beter kunnen zeggen.

Dit is de eerste auto van Seat die helemaal connected is. Draadloze verbinding met Apple Carplay, terwijl ook Android Auto ondersteund wordt, zij het met een kabeltje. Behalve de connectiviteit in de auto kan deze Leon ook van buiten bediend worden met Seat Connect.

De nieuwe auto staat het MQB Evo-platform, dat onder andere allerlei hybridesystemen en bestuurderhulpmiddelen ondersteunt. Denk daarbij aan fantastische namen als predictive adaptive cruise control, emergency assist 3.0, travel assist en side and exit assist.

Van de eerste drie generaties Leon gingen al twee miljoen exemplaren van de hand. Seat hoopt natuurlijk op nog meer, daarom noemen ze deze Leon het meest innovatieve product uit de fabriek.

Uiteraard is ook deze nieuwe wagen weer gegroeid ten opzichte van zijn voorganger, althans in de lengte. De vijfdeurs hatchback is 4.368 mm lang (+86 mm), 1.799 mm breed (-17 mm) en 1.456mm hoog (-3mm). De wielbasis is 2.686 mm, dat is 50 mm meer dan zijn voorganger had. De ST is 4.642 mm lang (+93 mm), 1.799 mm breed (-17 mm) en 1.448mm hoog (-3 mm), terwijl de wielbasis exact hetzelfde is.

De auto komt in het tweede kwartaal van dit jaar op de markt.