Vettel koopt betere F1 auto

Door de dramatische prestaties van Ferrari zoekt de teleurgestelde Duitser zijn heil bij een tweedehandsje. De Williams FW14B van Nigel Mansell moet Seb weer doen glimlachen.

Vettel koopt betere F1 auto

Sebastian Vettel heeft het de laatste tijd niet makkelijk. Vanaf 2015 hield hij die vaandel hoog voor het roemruchte Ferrari, maar tot een titel kwam het nooit. Na vorig jaar afgetroefd te worden door rookie Charles Leclerc werd hem in januari per grof telefoontje prompt verteld dat hij voor 2021 een andere overall mocht uitzoeken.

Tot overmaat van ramp lijkt zijn laatste seizoen bij de Scuderia uit te lopen op een farce. De SF1000 is op alle fronten een van de zwakste auto's van het veld. Geen power, geen downforce en een hoop drag. Het schimmige FIA-onderzoek naar de Ferrari Power Unit lijkt daarbij ook zijn effect gehad te hebben.

Seb lijkt schoon genoeg te hebben van zijn slome steigerende paard en heeft recent een alternatief gezocht. Duitse kwaliteitspublicatie Auto Motor und Sport meldt dat de Heppenheimer namelijk de oude Williams FW14B van Nigel Mansell aangeschaft heeft. Hiermee werd de stoïcijnse Brit in 1992 wereldkampioen.

High-tech

De FW14B is de geschiedenis ingegaan als een van de meest geavanceerde Formule 1 wagens aller tijden. Met computergestuurde actieve ophanging, traction control, semi-automatische 6-versnellingsbak en zelfs een vroege vorm van DRS zit de bolide bomvol gadgets. Een glorieus klinkende 3.5L Renault V10 met 800 pk maakt het plaatje compleet.

Mansell won negen van de zestien races in 1992, waarschijnlijk negen meer dan Vettel dit jaar zal claimen in de Ferrari. Aan de hand van de beschamende vertoning op Spa Francorchamps afgelopen weekend lijkt de 28-jaar oude Williams dan ook bijna een goede vervanger voor de Ferrari van 2020.

Dure hobby

Hoeveel Vettel heeft betaald voor de FW14B is niet bekend, maar in juli 2019 veilde Bonhams een vergelijkbare auto tijdens de Goodwood Festival of Speed. Die wagen bracht toen 2.7 miljoen Britse ponden inclusief toeslagen op, omgerekend 3,037,932 euro.

Wat wel zeker is, is dat Sebastian veel meer plezier van zijn nieuwe speeltje zal beleven dan van zijn auto van de zaak. We hopen in ieder geval dat Seb de Williams tijdens een Grand Prix-weekend een keertje uit mag laten om oude tijden te doen herleven.

Nieuws
  • Bonhams