Porsche-kloon ziet er beter uit dan een echte Porsche

De maniakale genieën van Oilstainlab hebben een auto gemaakt die door Porsche is geïnspireerd. Maar hij is misschien wel beter dan het origineel.

De Oilstainlab HF11 put overduidelijk inspiratie uit de auto's van Porsche

Goed, de benaming ‘Porsche-kloon’ is misschien een beetje oneerbiedig, maar het is wel vrij duidelijk waar de mensen van Oilstainlab hun inspiratie vandaan halen. De HF11 is misschien een volledig originele creatie - in tegenstelling tot bijvoorbeeld de auto’s van RUF - maar het lijkt in de meeste opzichten toch wel verdacht veel op een Porsche. De vorm van de voorkant en de cockpit doen erg veel denken aan een Porsche 911. Zelfs de perfect ronde koplampen lijken uit Stuttgard te komen.

En dan is er de motor. De HF11 gebruikt een boxermotor van eigen makelij. Nou is de boxermotor niet per se eigendom van Porsche, maar het Duitse merk heeft wel met afstand de meest succesvolle implementatie van het ontwerp gehad.

Toch is het niet eerlijk om het af te doen als een simpele kopie. Het chassis is namelijk volledig uniek en kostte 3500 uur om samen te stellen. De auto is net wat ruimer dan de tegenhangers bij Porsche. En met 12.000 toeren en 650 pk kan de HF11 ook aardig hard rijden. Combineer dat met een gewicht van 907 kilo, en je komt uit op een betere pk-per-kilo verhouding dan de Porsche 911 GT3.

En dan is er nog de elektrische variant van de HF11. Die krikt het vermogen op naar 800 pk terwijl er maar 50 kilo extra bij komt aan gewicht. Hoe ze dat voor elkaar hebben gekregen is een groot raadsel, want meestal is een elektrische auto aanzienlijk zwaarder dan de versies met verbrandingsmotor.

De auto is overduidelijk ontworpen om een mooie track day auto te zijn. Veel mensen zullen er niet van kunnen genieten: er worden maar 25 exemplaren gemaakt. Die zullen allemaal ook minstens 1,85 miljoen per stuk kosten. Maar voor wie dat toevallig nog heeft rondslingeren, staat een erg mooie auto te wachten.