Nederlander Larry ten Voorde verovert derde titel in de Porsche Supercup

Larry ten Voorde mag zich voor de derde keer kampioen noemen in de Porsche Supercup. De Nederlander veroverde in Monza de titel na het uitvallen van Harry King.

Larry ten Voorde na zijn overwinning op het circuit van Zandvoort

Voorafgaand aan het raceweekend in Monza leek het al een voldongen feit dat Larry ten Voorde de titel zou veroveren in de Porsche Supercup. De Nederlander had een voorsprong van twintig punten op zijn enige overgebleven rivaal, de Brit Harry King. Met maximaal 25 punten beschikbaar, had Ten Voorde aan een elfde plek genoeg om de titel te veroveren. Het zou ook niet meer dan terecht zijn: Ten Voorde had al vijf van de zeven races gewonnen dit jaar.

Bij de start greep Ten Voorde meteen de leiding. Vanaf dat moment wat het volledig in zijn handen. Niet dat het heel veel uitmaakte: met King in de derde plek en Ten Voorde op een comfortabele positie voorin, was het praktisch onmogelijk dat hij de titel nog kwijtraakte. Teamgenoot Alessandro Ghiretti ging Ten Voorde nog voorbij, maar dat was allemaal niet zo erg.

Door drie Safety Cars werd het allemaal wat krap met de tijd, maar bij het ingaan van de laatste ronde was het overduidelijk dat Ten Voorde zeker was van de titel. En toen de Porsches aan het eind de finish overgingen, was het officieel: Larry ten Voorde is de Porsche Supercup-kampioen van 2024.

Voor Ten Voorde is het de derde keer dat hij de titel verovert in de Porsche Supercup. In 2020 en 2021 mocht hij zichzelf ook al kampioen noemen. De afgelopen twee seizoenen moest hij het doen met “slechts” een tweede plek. Daarmee staat Ten Voorde nu op gelijke voet met de Duitse coureurs ene Rast en Michael Ammermuller, die allebei ook drie keer de titel wonnen. Alleen Nederlander Patrick Huisman won het kampioenschap vaker, met vier titels op zijn naam. Leuk feitje: Ten Voorde is de eerste coureur die meerdere titels wint zonder dat ze allemaal opeenvolgend zijn.

Rookie kampioenschap

Naast het gewone kampioenschap, kent de Porsche Supercup ook een rookie kampioenschap. Het was al bekend dat dat kampioenschap ook door een Nederlander gewonnen zou worden, de vraag was alleen wie. Kas Haverkort en Robert de Haan waren de enige coureurs die nog in aanmerking kwamen voor die titel.

Hoewel Haverkort een paar punten voorsprong had, was het voordeel absoluut aan de kant van De Haan. Dankzij een gridstraf startte Haverkort als laatste. De Nederlander maakte fenomenale vooruitgang, maar het mocht uiteindelijk niet baten. In de laatste ronde viel hij uit in een enorme crash. Doordat De Haan als zevende eindigde, is hij de nieuwe Rookie Kampioen.