Charles Leclerc ontzegt McLaren de winst in Monza, Verstappen blijft achter in P6

Charles Leclerc heeft de Grand Prix van Italië nipt gewonnen. Op het circuit van Monza won de Ferrari-coureur met een gewaagde strategie van de McLaren-coureurs.

Charles Leclerc van Ferrari wint op Monza

Voorafgaand aan de race waren alle ogen gericht op McLaren. Lando Norris en Oscar Piastri startten in Monza vanaf de eerste rij en hadden een geweldige kans om cruciale punten weg te halen bij Red Bull en Max Verstappen. De regerend wereldkampioen en zijn teamgenoot Sergio Perez startten namelijk vanaf de zevende en achtste plek.

Het hernieuwde wegdek van Monza maakte het lastig om een goede strategie te vormen. De banden smolten weg onder de auto's, iets waar vooral McLaren veel last van had. Verrassend genoeg was het voor de verandering Ferrari dat daar niet zoveel last van had.

Red Bull zat op een andere strategie dan de concurrentie in de hoop wat plekken goed te maken. Dat was hen niet gegund: alleen George Russell eindigde achter de auto's uit Milton Keynes. Mercedes worstelde evengoed met de strategie en de banden en reed eigenlijk een onzichtbare race.

Vooraan waagde Ferrari zich aan een één-stop-strategie. Het leverde hen de leiding in de wedstrijd op, maar McLaren begon heel erg snel dichterbij te komen. Carlos Sainz was snel verschalkt, maar Charles Leclerc lag nog te ver voor. Ondanks de beste pogingen van Piastri en Norris bleek de Monegask buiten bereik. Aangemoedigd door een overdonderend gejuich van de Italiaanse fans ging Leclerc als eerste over de finishlijn.

In het kampioenschap is McLaren nu rap ingelopen op Red Bull: de twee teams worden nog door slechts acht punten gescheiden. Norris is acht punten ingelopen op Verstappen en staat nu nog 62 punten achter op de Nederlander. Speciale vermelding gaat deze race uit naar de Williams-coureurs. Alex Albon eindigde in de punten voor pas de derde keer dit jaar. Debutant Franco Colapinto wist in zijn eerste Formule 1-race de auto heel te houden en ging als dertiende de eindstreep over.

Uitslag Grand Prix van Italië

Positie Coureur Team Punten
1 Charles Leclerc Ferrari 25
2 Oscar Piastri McLaren 18
3 Lando Norris McLaren 16
4 Carlos Sainz Ferrari 12
5 Lewis Hamilton Mercedes 10
6 Max Verstappen Red Bull 8
7 George Russell Mercedes 6
8 Sergio Perez Red Bull 4
9 Alex Albon Williams 2
10 Kevin Magnussen Haas 1
11 Fernando Alonso Aston Martin 0
12 Daniel Ricciardo RB 0
13 Franco Colapinto Williams 0
14 Esteban Ocon Alpine 0
15 Pierre Gasly Alpine 0
16 Valtteri Bottas Sauber 0
17 Nico Hulkenberg Haas 0
18 Zhou Guanyu Sauber 0
19 Lance Stroll Aston Martin 0
20 Yuki Tsunoda RB Uitgevallen