Leonardo Fornaroli wint Formule 3-titel in Monza

Leonardo Fornaroli mag zichzelf kampioen van de Formule 3 noemen. Na een geweldige prestatie op het circuit van Monza stelde de Italiaan de titel veilig voor zijn thuispubliek.

Het circuit van Monza

Bij het ingaan van het raceweekend konden zes coureurs nog de titel winnen. Oliver Goethe, die zevende stond, kon de titel ook nog winnen, maar hij liet deze ronde voorbij gaan om een promotie naar de Formule 2 te maken. Vooraan waren Gabriele Mini en Leonardo Fornaroli gescheiden door slechts één punt. Beiden zagen dus kans om voor hun thuispubliek de titel veilig te stellen. De race op Monza beloofde een spannende te worden.

Na de sprintrace op zaterdag vielen twee coureurs al af in de titelstrijd. Christian Mansell en Ferrari-junior Dino Beganovic konden niet genoeg punten veiligstellen om in de running te blijven. Al met al was de sprintrace echter het slechtst mogelijke scenario voor de titelkandidaten: geen van hen eindige op het podium.

De kansen van Williams-junior Luke Browning kwamen in ronde 4 tot een abrupt einde. De Brit Hoefde maar zeven punten goed te maken en had dus een redelijke kans op de titel. Maar Browning vloog van de baan af en belandde in de grindbak. De auto was nog intact, maar zijn kansen waren overduidelijk voorbij. Red Bull-junior Arvid Lindblad was ook vrij duidelijk niet meer van belang: de Brit kwam nooit echt binnen de top tien.

Italiaanse titelstrijd

Dat liet de Italianen Leonardo Fornaroli en Alpine-junior Gabriele Mini over. Door kleine foutjes lagen ze geen van beiden aan de leiding. Buiten het podium kwamen ze met elkaar in duel. Fornaroli had een voordeel van vijf punten ten opzichte van zijn landgenoot. Mini moest dus voor Fornaroli eindigen en nog op een goede plek ook.

In een bloedstollende slotfase gingen Mini en Fornaroli het duel met elkaar aan en het was Mini die aan het einde voorop met Mansell zelfs nog tussen hen. Op die manier zou Mini de titel winnen. Maar in de allerlaatste bocht ging Mansell wijd waardoor de Italiaan nog net plek drie wist te pakken en daarmee de titel won.

Opvallend feitje: Fornaroli is nu kampioen zonder ook maar een race te winnen dit jaar. De Italiaan had een goede reeks aan podiums, maar geen overwinningen. In deze slotfase ging de winst van de race naar zijn teamgenoot Sami Meguetounif.

Mogelijk komt er nog een staartje, want het team van Mini ging de laatste inhaalactie nog melden bij de FIA. Het team oordeelde namelijk dat het een illegale actie was van Fornaroli op Mansell. Maar er was geen contact te zien tussen de twee, dus het is maar de vraag wat daar van komt.