Nederland is goed vertegenwoordigd in de motorsport. We hebben natuurlijk Max Verstappen in de Formule 1. Nyck de Vries reed dit jaar in de Formule E en het WEC. Larry ten Voorde won de titel in de Porsche Supercup. Richard Verschoor heeft dit jaar nog races gewonnen in de Formule 2. En in de F1 Academy houdt Maya Weug de Nederlandse vlag hoog.
Met nog vier races verspreid over twee raceweekenden te gaan, staat Weug derde in het kampioenschap. De afgelopen vier races was haar slechtste uitslag een derde plek in Zandvoort. Dat is wel heel wat anders dan de eerste helft van het seizoen, toen Weug zelfs het weekend in Barcelona afsloot zonder punten. In een exclusief interview met Autobahn vertelt Weug waar de verandering in zat.
“Het was een lastig begin van het seizoen”, erkent de in Spanje geboren coureur. “[De eerste race in] Jeddah ging nog beter dan gedacht, maar Miami en Barcelona gingen zeker niet goed. Maar in de zomerstop hebben we toen het chassis veranderd, want dat was het enige wat we nog konden veranderen. We hadden geen idee waar het probleem in zat. En het heeft gewerkt. In Zandvoort was het duidelijk een stuk beter, dus het voelde wel heel goed om thuis de comeback te maken. Een dubbel podium, en toen in Singapore weer, maar vooral in Zandvoort bij mijn thuisrace voelde het wel extra goed.”
Het vervangen van het chassis was ook ongeveer het enige wat het team nog kon doen. F1 Academy is namelijk een spec-serie, wat betekent dat alle auto’s hetzelfde zijn. Dat zet ook strenge beperkingen op wat de teams aan mogen passen. “Het was in dit geval gewoon een kwestie van een heel nieuw chassis pakken”, legt Weug uit. “Waarschijnlijk was er iets gebarsten wat we niet konden zien, maar er was duidelijk iets mis mee. Behalve dat kunnen we eigenlijk alleen met de hoek van de wielen spelen en met wat posities in de voor- en achtervleugel. Dus dat is veel minder dan in de Formule 1.”
Toekomst na F1 Academy
Door de sterke prestaties is Weug ineens weer een vast gezicht in de voorhoede. De titel is buiten bereik, die gaat vrijwel zeker naar Alpine-junior Abbi Pulling. Maar de tweede plek is nog mogelijk. Weug staat momenteel 30 punten achter op Doriane Pin, die voor Mercedes rijdt. Met 28 punten beschikbaar per race, is die achterstand dus nog in te halen.
“Het is niet makkelijk”, erkent Weug, die snel toevoegt: “Maar ook niet onmogelijk. Als je een keer wint en de ander scoort geen punten, dan zit je er niet meer zo ver vanaf. Maar het doel is natuurlijk om zo goed mogelijk te presteren van mijn kant. Ik zou graag nog een paar races willen winnen, dus dat wil ik voor het einde van het jaar bereiken. Doriane kent beide circuits, dus dat helpt niet echt. Maar de tests gingen best goed.”
Of Weug die tweede plek nou wel of niet pakt doet niets af aan haar prestaties dit jaar. Met zes podiums (één minder dan Carlos Sainz en Oscar Piastri in F1) heeft ze zich absoluut van haar beste kant laten zien. In veel van de opstap-klassen betekent het dat je dan gaat kijken naar een promotie naar een andere serie. Of Weug dat ook gaat doen, is nog niet zeker.
“Op dit moment wil ik me focussen op het doorlopen van de single seater ladder. Misschien blijf ik nog een jaar in F1 Academy. Ik denk dat het een goed kampioenschap is, deels qua zichtbaarheid, maar het niveau lag ook gewoon erg hoog. Maar ik hoop wel dat ik er iets anders naast kan doen. Dit jaar waren er maar zeven raceweekenden, dat vond ik een beetje weinig. Misschien iets als Formula Regional Europe, of een andere serie die nog voor Formule 3 komt.”
Wel wil Weug zich richten op single seaters. Rivale Doriane Pin verschijnt bijvoorbeeld ook regelmatig in de endurance races van IMSA en WEC, in een GT-auto. Maar daar wil Weug zich niet aan wagen. “Ik zou het wel cool vinden, maar het is wel een groot verschil [in auto]. Als je een dubbel kampioenschap hebt, wil je liever niet dat het zo ver uit elkaar ligt. Het is goed om van alles te proberen, maar in F1 Academy heb je maar één training elk weekend. Het is heel moeilijk als je dan steeds van stijl moet veranderen.”
Ferrari
Ieder Formule 1-team sponsort een coureur in de F1 Academy. In het geval van Weug is dat Ferrari. De Nederlandse zit dan ook in de Ferrari Junior Academy. Dat begon niet in F1 Academy, maar in 2020, toen Weug nog in het karten zat.
“Het spannendste was waarschijnlijk het interview met de baas van Ferrari”, grijnst Weug. “Maar het was wel super tof. Als je dan eindelijk geselecteerd wordt en je hebt dat shirt aan, ik weet nog dat ik toen kippenvel kreeg. Het was een droom die uitkwam, een droom die ik al als klein meisje had.”
Het belang van een junior academy valt niet te onderschatten. Bijna elke coureur die nu in de Formule 1 zit, was tot aan hun promotie onderdeel van een junior academy. Ook in dit geval zijn de connecties met Ferrari cruciaal in de voorbereiding op een verdere race-carrière, zo legt Weug uit.
“We trainen in hun simulator en de sportschool. We hebben natuurlijk de steun van alle engineers en andere mensen die bij Ferrari werken. Ze weten ontzettend veel en kunnen ons helpen met wat we nodig hebben op de baan. Ze bereiden ons voor door samen met ons naar de data en video’s te kijken en ze geven ons mental training. Je ziet Carlos [Sainz] en Charles [Leclerc] ook wel regelmatig rondlopen”, vertelt Weug met een hint van trots in haar stem. “Dus je zit wel echt in die wereld daar. Als wij een specifieke vraag hebben, dan zijn er altijd mensen die we dat kunnen vragen en dan weet je ook zeker dat het klopt.”
De F1 Academy staat momenteel nog even op pauze (“Maar dat is zeker geen vakantie!” verzekert Weug ons). De competitie gaat verder op 1 december, wanneer het samen met de Formule 1 neerstrijkt in Qatar voor de volgende race. De laatste race is ook weer gekoppeld aan de Formule 1, in Abu Dhabi.
Dit is het tweede deel van ons exclusieve interview met Maya Weug. Lees het eerste deel hier terug.