Magnussen geschorst voor GP Baku, Bearman waarschijnlijke vervanger

Kevin Magnussen heeft in Monza zijn twaalfde strafpunt behaald. Daarmee is hij automatisch geschorst voor de volgende race. Waarschijnlijk neemt Oliver Bearman het van hem over.

Kevin Magnussen van Haas

In de Formule 1 wordt met een systeem van strafpunten gewerkt. De meeste dingen die een tijdstraf opleveren in de race, zoals het regelmatig overtreden van de baangrenzen of het veroorzaken van een crash, krijgt een coureur strafpunten op zijn superlicentie. Bij twaalf strafpunten volgt er automatisch een schorsing voor de eerstvolgende race.

Kevin Magnussen begon aan de Grand Prix van Italië met tien strafpunten. De Haas-coureur had zich in de eerste helft van het seizoen schuldig gemaakt aan agressief en onsportief gedrag volgens de FIA, met als gevolg dat hij in korte tijd al tien strafpunten binnenhaalde. Die punten blijven een jaar lang staan, dus de Deen bevond zich op gevaarlijk terrein.

In Italië maakte Magnussen contact met de Alpine van Pierre Gasly. Hoewel Gasly zonder al te veel problemen door kon rijden, was het een vrij duidelijke kwestie van een crash veroorzaken. Magnussen kreeg een tijdstraf van tien seconden voor zijn actie, wat hem omlaagbracht van negende naar tiende. Maar daar zitten nog verdere gevolgen aan. Zo'n actie wordt volgens de regels bestraft met twee strafpunten, wat Magnussen dus naar twaalf brengt.

Dat betekent dat Magnussen de volgende race automatisch moet missen. Dat is de Grand Prix van Azerbeidzjan, de straatrace in de hoofdstad Baku. Naar alle waarschijnlijkheid gaat Formule 2-coureur Oliver Bearman het van hem overnemen. Bearman zit volgend jaar in de Haas als de nieuwe vaste coureur.

Doordat Magnussen nu op twaalf punten staat, vervallen de strafpunten allemaal meteen. Dat betekent dat hij dus geen nieuwe schorsing hoeft te verwachting in de laatste zeven races van het jaar.