Lando Norris grijpt in Monza opnieuw pole position

Lando Norris heeft pole position behaald in Monza. De McLaren-coureur bleef teamgenoot Oscar Piastri en George Russell voor op het Italiaanse circuit.

Lando Norris veroverde pole position in Monza

Het nieuwe wegdek in Monza maakte het goed lastig voor de verschillende coureurs. Nieuwkomer Franco Colapinto had moeite met de auto op de baan houden en moest zijn laatste snelle ronde afbreken. Daardoor viel hij al uit in Q1. Hetzelfde gold voor Yuki Tsunoda. De andere uitvallers in Q1 hadden last van Kevin Magnussen, die richting het einde van de sessie onverwachts de grindbak inreed en een gele vlag veroorzaakte.

De volgende grote verrassing kwam in Q3: de beide Red Bulls kwamen in de verste verte niet in de buurt van een pole tijd. Ferrari leek in de laatste rondes hard op weg om pole position te veroveren, maar moest de winst toch aan McLaren laten. George Russell ontzegde Carlos Sainz zelfs nog een tweede startrij door de derde plek te grijpen. Zijn teamgenoot Lewis Hamilton, die in Q2 nog de snelste tijd zette, start de race vanaf de zesde plek.

Het is de tweede pole position op rij voor Norris. Een week eerder zette hij zijn pole position in Zandvoort om in een overwinning.

Positie Coureur Team
1 Lando Norris McLaren
2 Oscar Piastri McLaren
3 George Russell Mercedes
4 Charles Leclerc Ferrari
5 Carlos Sainz Ferrari
6 Lewis Hamilton Mercedes
7 Max Verstappen Red Bull
8 Sergio Perez Red Bull
9 Alex Albon Williams
10 Nico Hulkenberg Haas
11 Fernando Alonso Aston Martin
12 Daniel Ricciardo RB
13 Kevin Magnussen Haas
14 Pierre Gasly Alpine
15 Esteban Ocon Alpine
16 Yuki Tsunoda RB
17 Lance Stroll Aston Martin
18 Franco Colapinto Williams
19 Valtteri Bottas Sauber
20 Zhou Guanyu Sauber