Nederlandse coureurs beleven goed weekend op Zandvoort

Max Verstappen heeft de Grand Prix van Nederland misschien niet gewonnen, maar de Formule 1 is niet de enige competitie die reed op Zandvoort dit weekend. Ook de Porsche Supercup en de F1 Academy hadden races in de Nederlandse duinen. En die races bleken een fijne aangelegenheid voor de Nederlandse coureurs.

Het Nederlandse publiek in Zandvoort

F1 Academy

Voor de gelegenheid stond er een gastcoureur op de grid in de F1 Academy. Nederlandse Nina Gademan nam deel aan de twee races op Zandvoort met een extra auto. Daarmee sloot ze zich aan bij Maya Weug en Emely de Heus als derde Nederlandse coureur in de competitie dit weekend.

Gademan liet zich meteen van haar beste kant zien. Zonder al te veel voorbereidingstijd kwalificeerde ze zich als zesde en eindigde ze in de eerste race als vierde. Even leek ze dat kunstje te herhalen in de tweede race, maar door een tijdstraf zakte ze na afloop nog terug naar de tiende plek. Desondanks behaalde ze dus wel punten in haar debuutraces.

Weug was de grote ster van de dag. De Nederlandse - die gesteund wordt door Ferrari - kende een moeizame paar races voor de zomerstop, maar de problemen met haar auto lijken nu opgelost te zijn. In beide races op Zandvoort stond ze op het podium: tweede in de eerste race en derde in de tweede race. Daarmee staat ze nu vijfde in het kampioenschap, slechts vijf punten bij de nummer drie vandaan.

F1 Academy moest de eerste race uiteindelijk verplaatsen vanwege de regen, maar dat belemmerde de sfeer van de coureurs en het publiek bepaald niet. Bekijk hieronder wat beelden van hoe dat verliep.

Porsche Supercup

Net als de F1 Academy had ook de Porsche Supercup een paar gastcoureurs. Team GP Elite zette een extra team op de baan in Zandvoort met drie Nederlandse coureurs. Dat betekent dat in de Porsche Supercup dit weekend in totaal tien Nederlanders aan de race deelnamen.

Kampioenschapsleider Larry ten Voorde pakte pole position en behield de hele race lang de leiding. Met hem op het podium stonden Jaap van Lagen en rookie Robert de Haan. In de volledige top tien stonden zeven Nederlanders op het moment dat de finishvlag viel.

Het beste nieuws voor Ten Voorde kwam vooral van wie niet op het podium stond. Zijn rivalen Harry King en Marvin Klein hadden een vrij matig weekend. Klein viel uit en zag daarmee zijn kansen op de titel definitief verdwijnen. King eindigde als vijfde en kan technisch gezien de titel nog winnen.