Veiling: een miljoen dollar voor een 45 jaar oude Porsche

Op 18 augustus wordt bij RM Sotheby's een 911 Carrera RS 2.7 Lightweight geveild. Dit soort exemplaren - deze stamt uit 1973 - is tegenwoordig zo gewild dat de veilingmeester bijna een miljoen dollar verwacht.

Ja, het is een juweel, maar een afhamerprijs tussen de $875.000 en $950.000 is misschien wat gortig. Vooral omdat Gandhi vadsig genoemd kon worden vergeleken met deze Porsche. De wagen is tot op het bot gestript om er een ultiem wegmonster van te maken. Het gaat hier dan ook om een lichtgewicht-versie.

Van deze vederlichte RS 2.7 zijn er maar tweehonderd gemaakt, alle bedoeld voor homologatie. De RS heeft 210 pk, weegt leeg 960 kilo en heeft aldus een topsnelheid van 240 km/u. Niet extreem wellicht, maar wel het beste wat de 911 in die dagen te bieden had. De RS 2.7 stond bovenaan Porsches voedselketen, de Turbo was er nog niet. Die kwam pas in 1974. Dat maakt deze RS zo'n beetje de laatste van de ongeblazen helden.

Dat heeft wel een prijs, nog buiten het afhamerbedrag. Het staal en het glas zijn dunner, de geluidsisolatie en het comfort minder. Bloedende oren en gekraakte ruggenwervels zijn geen opties, ze zijn standaard. De aangeboden auto zelf is echter in uitstekende staat en volledig gerestaureerd. Alle boekjes en vorige slachtoffers zijn ook bekend, dus bieden maar.