Grote brand verwoest alle MotoE-machines, toekomst onzeker

Vannacht heeft een grote brand in Jerez de la Frontera alle MotoE-racers in as gelegd. De elektrische motoren stonden daar voor een test voorafgaand aan het officiële debuut in mei.

Afgelopen weekend is in Qatar het nieuwe MotoGP-seizoen begonnen, en dit jaar zou in het bijprogramma het debuut plaatsvinden van de MotoE, een elektrische raceklasse. Vanaf mei stonden voor vijf races op de Europese kalender evenementen in de MotoE gepland, te beginnen met de Spaanse GP in Jerez (3-5 mei). Of dit ook doorgang vindt is de vraag, nadat vannacht alle 18 machines in rook zijn opgegaan. Ze stonden in de paddock van Jerez, waar momenteel een driedaagse test wordt/werd uitgevoerd. Aan de test deden bekende namen als Alex de Angelis, Randy de Puniet, en superveteraan Sete Gibernau mee. De snelste testrondjes waren met 1:48 nog geen 10 seconden langzamer dan de snelste raceronde van Marc Marquez vorig jaar.

Over de oorzaak is nog niets bekend, maar feit is wel dat lithium-ion batterijen door hun chemische samenstelling een brandrisico vormen. Daarnaast: zodra er een cel oververhit raakt, vormt zich makkelijk een kettingreactie met desastreuze gevolgen. Een batterijbrand blussen is bijna niet te doen.