Singer ACS is retrofuturistische Porsche 959 Dakar

Singer heeft het weer geflikt: met de ACS zetten ze wederom een ubercoole interpretatie van de bekende Porsche-vorm neer. Met de ACS brengen de Amerikanen een ode aan de legendarische 959 Dakar.

Singer ACS is retrofuturistische Porsche 959 Dakar

Ze blijven ons verbazen, de kunstenaars van het Amerikaanse Singer Vehicle Design. Keer op keer komen ze met smakelijke herinterpretaties van de klassieke Porsche 911. En stuk voor stuk zijn dat smaakvolle, technisch hoogstaande juweeltjes. Met de All-Terrain Competition Study slaat het bedrijf een nieuwe weg in. Of beter: ze gaan van de weg af.

Singer gaat met de ACS buiten de gebaande paden.

Rally homage

Het idee voor de ACS kwam van een loyale Singer-klant die een groot fan was van de hoogtijdagen van Porsche in de rallysport. De 911 SC/RS en 959 uit de jaren '80 waren daarbij de belangrijkste bronnen van inspiratie. In samenwerking met Britse Porsche rally-preparateur Richard Tuthill werd daarom begonnen aan de creatie van twee offroad 911's.

Klassieke basis

Zoals met de meeste Singer-projecten begon de ACS zijn leven als een 964 in 1990. Daar is echter weinig van over. Alleen de 3,6 liter, luchtgekoelde boxermotor is in grote lijnen terug te leiden naar het originele model.Singer heeft het blok echter volledig aangepast en voorzien van twee turbo's. Het is daarmee een volledig uniek blok en niet zomaar een transplantatie uit een reguliere Turbo.

Het resultaat is een basisvermogen van 450 pk en 569 newton meter aan koppel. Toevallig zeer vergelijkbare cijfers met de originele 959. Schakelen gaat via een dog box met 5 versnellingen die handmatig, met flippers of zonder te koppelen met de pook kan worden bediend. Voor de aandrijving zorgt een permanent vierwielaandrijvingssysteem met drie mechanische limited-slip differentiëlen.

Harde klappen

Het chassis van de ACS is flink versterkt om de harde klappen op een rallystage beter aan te kunnen. Dubbele veerpoten met extreem lange veerwegen helpen daarbij. Vierpots remklauwen op stalen schijven zorgen ervoor dat het gevaarte tot stilstand komt in all omstandigheden. De 16 inch wielen zijn voorzien van dezelfde BF Goodrich K02-banden die je vindt onder een Ford F150 Raptor of Jeep Wrangler Rubicon.

Ook de inzittenden komen niets tekort. Naast FIA-gekeurde stoelen hebben ze de beschikken over een drinksysteem en een modern GPS-navigatiesysteem. Mocht er wat gebeuren onderweg dan heeft de Singer twee volledige reservewielen in de neus en kont. Een flinke fuel cell bedoeld voor langeafstandsraces zorgt ervoor dat je je over tanken geen zorgen hoeft te maken.

Twee smaakjes

De twee auto's hebben verschillende rollen.

De klant vroeg Singer om twee verschillende varianten van de ACS. Het Parallax White-exemplaar is bedoeld als volle offroad competitiewagen. Denk aan de Dakar Rally, Baja 1000, Africe EcoRace, Silk Way Rally, alles dat erom draait om op hoge snelheid over moeilijk terrein te knallen.

De tweede auto is gespoten in Corsica Red en is volgens het persbericht bedoeld voor asfaltrally's. Dat lijkt ons gezien de enorme bodemvrijheid en hoge banden echter geen pretje.

De Competition 02 lijkt niet echt geschikt voor het asfalt.

Ook voor jou

De Singer-loyalist die het ACS-programma mogelijk heeft gemaakt is gelukkig geen grote egoist. Singer heeft van hem toestemming gekregen om de ACS-kit beschikbaar te stellen voor iedereen die er de pegels voor heeft. Hoeveel geld dat precies is valt niet te zeggen, aangezien elke Singer op maat gemaakt worden aan de hand van de wensen van de klant. Heel bereikbaar zal de ACS dus niet zijn.

Cargasm
  • Singer Vehicle Design