Alonso zet Triple Crown ambities in de ijskast, maar Dakar lonkt nog steeds

Fernando Alonso laat zijn droom om de triple crown te winnen voorlopig even rusten. De Spanjaard wil zich richten op F1, maar er lonken nog andere prijzen.

Fernando Alonso

Er bestaan veel prijzen binnen de motorsport, maar er is er één die voor veel coureurs de hoogste status heeft. De Triple Crown bestaat uit drie verschillende overwinningen: de F1 Grand Prix van Monaco, de 24 Uur van Le Mans, en de Indy 500. Velen hebben het geprobeerd, maar slechts één man heeft alle drie de overwinningen op zijn naam kunnen zetten. Graham Hill won vijf keer de Grand Prix van Monaco, veroverde in 1966 de winst in de Indy 500, en met zijn overwinning in Le Mans in 1972 mocht hij zich trots tot de eerste en enige winnaar van de Triple Crown kronen.

Genoeg andere coureurs hebben het geprobeerd. Van hen allemaal is Fernando Alonso nog het dichtst in de buurt gekomen. Hij won Monaco in 2006 en 2007, hij won Le Mans in 2018 en 2019 en heeft in totaal drie keer deelgenomen aan de Indy 500. Tot een winst in de Amerikaanse race kwam het echter nooit.

In 2017 had Alonso nog de beste kans om die race te winnen. Hij ging 27 rondes lang aan de leiding, totdat zijn motor er richting het einde de brui aan gaf. In 2019 probeerde Alonso het opnieuw, maar kwam toen niet door de kwalificatie heen. In 2020 volgde een laatste poging. Alonso kreeg te maken met een technisch probleem, waardoor het team de auto iedere keer handmatig opnieuw op moest starten als hij een pitstop maakte. Het beste wat Alonso daar uit kon slepen was een 21e plek.

Ambities binnen en buiten de Formule 1

Sinds hij weer terug is in de Formule 1, zijn de pogingen van Alonso om de Indy 500 te winnen dan ook gestaakt. Recentelijk werd hem gevraagd of hij dat ooit nog opnieuw wil proberen. “Op dit moment niet. Ik heb de Indy 500 drie keer geproberd en ben er niet in geslaagd. Het is de enige die nog mist. Maar op dit moment is het niet mijn plan.”

De focus ligt nu volledig op de Formule 1. “In de komende paar jaar wil ik mijn derde wereldtitel behalen”, lacht de Spanjaard, die dit jaar bijtekende bij Aston Martin. “Dat is mijn voornaamste en enige prioriteit op dit moment. Daarna ben ik 45 of 46, en ik denk dat het dan een beetje te veel van het goede wordt om de Indy 500 nog te proberen. Ik kan het niet met 100 procent zekerheid zeggen, maar daar lijkt het nu wel op.”

Toch heeft Alonso nog steeds ambities buiten de Formule 1. “Ik denk dat mijn volgende uitdaging de Dakar Rally zal zijn. Als ik Dakar kan winnen, denk ik dat het voor mij persoonlijk als een enorme beloning zal voelen. Ik kan al winnen in de Formule 1, in Le Mans, in de 24 uur van Daytona [in 2019]. Als ik ook nog in de rally kan winnen, dan zou dat voor mij als coureur veel betekenen.”

Alonso heeft al een keer eerder aan Dakar meegedaan, in 2020. Dat jaar eindigde hij als dertiende. De Spanjaard reed goed, maar verloor veel tijd doordat hij omrolde op een duin. De enige Formule 1-coureur die ooit de Dakar Rally heeft gewonnen, was de Belg Jackie Ickx in 1983.