Porsche's ongeziene concept cars op een rijtje

Porsche haalt in de 'Porsche Unseen'-reeks de doeken van een serie concept cars die geen vervolg hebben gekregen. Het gaat om vijftien studiemodellen gebouwd tussen 2005 en 2019.

Porsche's ongeziene concept cars op een rijtje

Net zoals elke andere succesvolle fabrikant is Porsche continu bezig met het ontwikkelen en bestuderen van nieuwe ontwerpen. Stilstand is uiteraard achteruitgang. Vaak wordt er met dat soort interessante designstudies echter weinig tot helemaal niets gedaan.

Denk bijvoorbeeld aan de 989, een vierdeurs sedan met V8 die al in 1988 gebouwd werd, ver voor de Panamera. Ook de 9R3 LMP2000 Le Mans racer hoort in dat rijtje. Die auto werd aan de kant gezet om de productie van de Cayenne mogelijk te maken. Uiteindelijk kwam de van een gefaald project afgeleide motor (in aangepaste vorm) terecht in de geweldige Carrera GT.

Porsche Unseen

Met het boek 'Porsche Unseen' wil het merk dit soort concept cars en studiemodellen in het zonnetje zetten. Met de in totaal vijftien modellen wil Porsche een kijkje in de keuken geven bij de ontwerpafdeling. Het proces van concepttekening naar 3D-model, kleimodel en werkend prototype is waar veel mensen geen weet van hebben.

Maar wat we natuurlijk echt willen weten, is wat we hebben moeten missen. Dertien van de vijftien modellen hebben het licht nog niet gezien. We gaan ze in willekeurige volgorde een voor een bij langs. Ga er maar even lekker voor zitten.

1. Porsche 911 Vision Safari (2012)

Deze flink aangepaste 991 werd gebouwd om de East African Safari Rally overwinning van Bjorn Waldegard en Vic Preston in 1978 te vieren. Destijds won een 3.0 SC de uitdagende race door de Keniaanse wildernis. Deze 991 is echter niet verder gekomen dan Porsche's offroad testbaan waar ook de Cayenne en Macan hun bodem vies gemaakt hebben. Naast verstevigde ophangingen en vergrote bodemvrijheid heeft de Vision Safari een versterkte bodemplaat en extra licht. Een leuk detail: op de plaats van de achterbank is een gekoelde plank waarin de helmen van de coureurs geplaatst kunnen worden.

2. Porsche Vision Renndienst (2018)

Dit guitige karretje is een duidelijke verwijzing naar de supportwagens die Porsche gebruikte in de racerij. Aangezien ze zelf geen busjes maakten waren dat meestal Volkswagens. De Renndienst is volledig elektrisch, Porsche waardoor de aandrijflijn in de vloer heeft kunnen verwerken. Zo is er meer dan voldoende ruimte voor zes personen. Het interieur van het busjes is modulair, zodat je altijd de juiste configuratie kan vinden.

3. Porsche Le Mans Living Legend (2016)

Met de eigenaardig getitelde Le Mans Living Legend wilde Porsche een hardcore race-geinspireerde supercar met middenmotor neerzetten. Het chassis komt van de Boxster/Cayman, maar achter de voorstoelen ligt een heuse V8. Het is onduidelijk of deze uit de Cayenne/Panamera komt of is afgeleid van het raceblok uit de 918 Spyder. Verdere verwijzingen naar motorsport zien we in de grote clamshell motorkap, de ver to in het dak uitgesneden deuren en de vulopening in de voorklep.

4. Porsche Vision 904 (2013)

De Vision 904 is een duidelijke verwijzing naar de Le Mans racer van de jaren '60, maar heeft een hele andere insteek. De auto werd gebouwd als sportversie van de efficiënte Volkswagen XL1. In plaats van een tweecilinder TDI dacht Porsche echter aan een hoogtoerige V2-motor. Dit concept zagen we later als de Volkswagen XL Sport, waarin de 200 pk-sterke tweecilinder van de Ducati 1199 Superleggera superbike gegooid was.

5. Porsche 960 Vision Turismo (2016)

Porsche probeert al tijden een echte vierdeurs 911 te maken, maar de eerste sedan werd uiteindelijk de veel meer conservatieve Panamera. Met de 960 Vision Turismo besloten ze het nog een keer te proberen. Lang werd gedacht dat de 960 een middenmotor supercar zou worden die het gat tussen de 911 en de 918 op zou vullen, maar dat liep toch even anders. Designelementen van de Vision Turismo werden uiteindelijk vertaald naar de Mission E, die vorig jaar op de markt kwam als de Taycan.

5. Porsche Macan Vision Safari (2013)

Ugh. Next!

7. Porsche Vision Spyder "Little Rebel"

De Vision Spyder is overduidelijk een hommage aan de 550 RS Spyder uit de fifties, de allereerste Porsche specifiek gebouwd voor de autosport. De bijnaam "Little Rebel" verwijst naar de legendarische acteur en hobbyracer James Dean, bekend van de film Rebel Without A Cause. De 550 waarin hij het leven liet droeg de bijnaam "Little Bastard".

Daarnaast eert de Vision Spyder een andere 550 RS Spyder, namelijk de "Little Red" van Hans Hermann. Die wagen eindigde de beruchte Carrera Panamericana wegrace als derde in 1954. Voor de nog piepjonge Porsche-raceafdeling voelde dit als een overwinning.

8. Porsche Vision 916 (2016)

De Vision 916 was een vingeroefening om een compacte elektrische sportwagen te maken gebaseerd op de techniek die ontwikkeld werd voor de Mission E/Taycan. De naam verwijst naar een zescilinder versie van de 914, die uiteindelijk nooit in productie ging omdat de auto te duur werd. De Vision 916 onderging een vergelijkbaar lot. Verder dan een kleimodel kwam het nooit.

9. Porsche Vision E (2019)

Geïnspireerd door de 99X Electric Formule E-wagen begon een groepje designers zich af te vragen hoe een klantenversie van een dergelijke racer eruit zou kunnen zien. De Vision E is daarom een soort FE met extra bodywork, voorzien van 800 volt accutechnologie en actieve aerodynamica. Zonder een serieuze elektrische raceserie kon de auto zijn kunsten echter niet vertonen.

10. Porsche Vision 918 RS

Na de 918 Spyder werd het een beetje stil rond Porsche in hypercar-land. Met de Vision 918 RS wilde het specialistische team in Weissach kijken naar de mogelijkheid om een auto te bouwen die zowel op straat als op het circuit thuis was. Het lijkt erop dat ze met een schuin oog naar de toen nog in ontwikkeling zijnde Le Mans Hypercar klasse aan het kijken waren. Helaas weten we nu dat die auto's niet veel meer zullen zijn dan begrensde LMP1's.

11. Porsche Vision 906 Living Legend (2005)

Een stijloefening op basis van Porsche's laatste racewagen met kentekenplaten. Het kleurenschema verwijst naar de auto die met Willy Mairesse en Herbert Muller in 1966 de legendarische Targa Florio wegrace wist te winnen. Verder dan een paar tekeningen kwam het niet, maar het ruwe silhouet van de auto werd hergebruikt bij het ontwerp van de 918 Spyder negen jaar later.

12. Porsche 919 Street (2017)

Met de 919 Street wilde Porsche het einde van het succesvolle 919 LMP1-project vieren en tegelijkertijd kijken of de auto gebruikt zou kunnen worden als een extravagante, 900-pk sterke hybride track day-special. Het idee was om een programma op te zetten vergelijkbaar met Ferrari Corse Clienti.

Net als met de Ferrari FXX-serie zou de 919 Street over heel de wereld naar circuits gebracht worden vergezeld door een team van engineers. De stinkende rijke klant zou vervolgens een aantal rondjes kunnen doen. Het project bleek uiteindelijk logistiek en financiaal niet haalbaar. Het bleef daarom bij een bijzonder aantrekkelijk kleimodel en een paar leuke renders.

13. Porsche Vision 920 (2019)

De Vision 920 is net als de 918 RS en de 919 Street geïnspireerd op de successen van Porsche in de LMP1-categorie. De auto is wederom een extreme visie een fusie van race en straatauto, die doet denken aan de Aston Martin Valkyrie en Toyota GR Super Sport. De link met de Le Mans Hypercar klasse is daarom snel gelegd. De 920 werd net als de 919 Street gezien als een kans om de enorme investering in het 919-project niet zomaar verloren te laten gaan. Helaas kwam er uiteindelijk niets van terecht.

Nieuws
  • Porsche