Porsche 960: de kleine supercar die Ferrari's coïteert

In de line-up van Porsche zit een enorm gat tussen de gelimiteerde 918 Spyder hypercar en de snelste versie van de 911. Daar gaat het merk wat aan doen met een nieuwe supercar met middenmotor, die natúúrlijk Ferrari's moet vernederen.

In de wandelgangen van Porsche gonst het al sedert 2011 van geruchten over een nieuw model met middenmotor om het gevecht aan te gaan met Lamborghini Huracan, Ferrari 488 GTB en McLaren 650S. De 911 heeft met zijn motor achter de achteras een handicap die Porsche weliswaar aardig heeft ondervangen, maar niet het ideale uitgaanspunt vormt voor een supercar. Een nieuw model met een middenmotor lijkt de meeste effectieve oplossing. De nieuweling zou rond de tweeënhalve ton in euro's gaan kosten en de geschatte afzet ligt op zo'n 3.000 tot 4.000 stuks per jaar.

Nu is bekend geworden dat het merk afgelopen september de naam 960 heeft laten vastleggen. Dit zorgde onmiddellijk voor een resurrectie van de eerdere verhalen over een nieuwe supercar. We snappen best dat de Duitsers het cijfertje dat na de bekende 959 komt, willen vastleggen en normaal zouden we daar ook niets achter zoeken. Deze keer geeft de woordvoerder van Porsche echter ook nog even een hint in de goede richting. "Als je kijkt, dan zul je zien dat er gaten zitten in onze line-up. Je moet kijken naar wat de concurrentie doet en dat in je achterhoofd houden", zo luidt de cryptische omschrijving.

Het lijkt er dus toch van te komen. Wij verwachten dat de nieuweling veel techniek leent van de 918 Spyder en hopen vurig op een kanon dat bij het ontbijt McLarens wegspoelt met Lambo's. We zullen nog even geduld moeten hebben, want Porsche wil zich waarschijnlijk eerst concentreren op andere projecten, zoals de productieversie van de Mission E en de volgende generatie van de 911.  Een Ferrari-fnuikende 960 zou dan pas in 2018 of nog later verschijnen. Nu ja, als het model überhaupt niet geschrapt wordt wegens oplopende kosten van het dieselschandaaltje bij mama Volkswagen. Wij houden onze vingers gekruist en blijven hopen.