Formule E vervangt V8-geweld in Adelaide

De organisatie van de bekende Adelaide 500 Supercars race heeft het contract met de populaire serie verscheurd. De promotor zegt geen geld te kunnen verdienen aan het V8-geweld en in plaats daarvan een muisstille Formule E race te willen organiseren.

Formule E vervangt V8-geweld in Adelaide

De Adelaide 500 is al sinds jaar en dag een van de grootste evenementen van het Australische Supercars-seizoen. Op het oude Grand Prix circuit op de straten van Adelaide worden tijdens een lang weekend twee races van elk 250 kilometer verreden met de machtige V8-toerwagens. Voor 2021 zal het evenement van de kalender gaan verdwijnen.

Geen fans

Volgens de South Australian Tourism Commission is de race niet langer houdbaar. Al voor de restricties die door de COVID-19 pandemie ingesteld werden kende het evenement een daling van het aantal toeschouwers. Dit, gekoppeld aan het extra geld dat voor de anti-corona maatregelen uitgegeven zou moeten worden, maakt volgens de SATC dat de business case voor de Adelaide 500 uit elkaar valt:

"Due to the high level of uncertainty around the ability of the event to proceed in 2021, the likely impact on the event for both the consumer and commercial market, and the long-term decline in the core motorsport fan, a decision has been made that it will not be possible to hold the race next year, and to not seek a contract for future years."

Formule E

Volgens Autosport lijkt het er echter op dat er meer zit achter de beslissing om de race voor 2021 af te zeggen. In een gesprek met Formule E-medeoprichter Alberto Longo blijkt dat Adelaide met de elektrische formuleserie in gesprek is voor het houden van een race.

Alberto Longo: "Australia is a market that is showing considerable interest in e-mobility, with [electric vehicle] sales tripling in the last year alone. We are in discussion with multiple cities around the world and across Australasia to host future events - including Adelaide which has great motorsport heritage and a tech hub for the future - but our priority remains the safe and successful running of the upcoming season."

Politiek

De keuze voor FE komt met name uit de lokale overheid. Het kampioenschap wordt gezien als een pad naar de toekomst en een kans om Adelaide en South Australia op de kaart te zetten als vooruitstrevende regio.

Martin Haese, chief executive van belangengroep South Australia chief executive en voormalige burgemeester van Adelaide vatte het goed samen: "Forget the Formula 1, Formula E is the future. It's motorsport, technology, renewable energy and an exciting street party all rolled into one and South Australia is the only state in the country that ticks all the boxes."

Festival of E-motion

De Formule E race moet het kopstuk worden van een groot festival waarin de focus van Adelaide en South Australia op de toekomst van mobiliteit gevierd moet worden. In plaats van blikken bier en schreeuwende V8'en zullen de Aussies het vanaf volgend jaar dus moeten doen met groenteshakes en zoemende elektromotoren. We luisteren toch liever naar dat eerste:

Autosport
  • ABB Formula E, Virgin Australia Supercars
  • Harold2020