Supercars 'Gen3' regels: Camaro, minder gewicht en hybrides

Het Australische Supercars heeft de nieuwe 'Gen3' regels voor 2022 bekend gemaakt. De Chevrolet Camaro vervangt hierbij de iconische Holden Commodore en er wordt meer nadruk gelegd op de skills van coureurs. Minder downforce, minder gewicht en iets minder power moet de races beter maken. Ook is er rekening gehouden met hybride aandrijving.

Supercars 'Gen3' regels: Camaro, minder gewicht en hybrides

Het Virgin Australia Supercars Championship (voorheen V8 Supercars) geldt als een van de laatste bastions voor pure, ongefilterde en keiharde racerij. Met grommende en krijsende V8-motoren in losjes bij elkaar gelaste buizenframes gekleed in een setje glasvezel panelen die vaag lijken op een straatauto, meer dan voldoende contact onderling en over het algemeen krappe, onverbiddelijke clubcircuitjes is de serie een verademing voor de autosport-liefhebber. Geen brandstof sparen, geen teamorders, geen kilometers aan uitloopzones en geen gezeur.

Rivaliteit

Toch vindt de organisatie dat het allemaal wel wat spannender kan. Het uitroeien van de Australische autoindustrie door Ford en General Motors heeft Supercars een flinke tik gegeven doordat de legendarische rivaliteit tussen de Ford Falcon en de Holden Commodore wegviel. Ford kon een doorstart maken met de Mustang, maar Holden verdween volledig van het toneel. Als gevolg haakten veel hardcore Aussie fans af.

Met de nieuwe Generation 3 regels wil Supercars echter een andere rivaliteit doen herleven: Mustang vs Camaro. Met toestemming van moederbedrijf General Motors heeft het kampioenschap de rechten voor het silhouet van de Camaro bemachtigd. De muscle car zal zijn intrede doen in 2022 en gaan strijden tegen een compleet nieuwe versie van de in 2019 geïntroduceerde Mustang.

Gen3

Met de Gen3-regels wil Supercars het spektakel verbeteren en de kosten verminderen. In basis worden veel van de huidige onderdelen overgenomen, zoals de motor, versnellingsbak, ophanging en remmen. De grote veranderingen zitten in het chassis en het aerodynamisch pakket.

Het buizenframe moet 100 kilo lichter gaan worden dan voorheen, wat het gewicht brengt op 1295 kg. Het silhouet wordt daarbij met 100 mm verlaagd en met 100 mm verbreed. Ook wordt de downforce met de helft verminderd door een reductie van 200 kilo. Dit alles wordt gecompenseerd door de motoren iets terug te draaien naar 608 pk. Voorheen produceerden de vijfliter motoren tussen de 628 en 658 pk.

Het pakket is er in basis op gericht om de talenten van de coureur belangrijker te maken dan de enorme collectie data die wordt verzameld door de engineers. Dit moet het racen niet alleen beter maken, maar ook tot 40% goedkoper.

Hybride & V6

Supercars meldt terloops dat het nieuwe chassis 'hybrid-ready' zal zijn. Er is nog geen sprake van concrete plannen voor een hybride aandrijflijn, maar de organisatie houdt de deur graag open. Daarnaast moet de levensduur van de huidige motoren verlengd worden en het verbruik verminderd.

Ook moet er ruimte zijn voor andere motorconcepten zoals viercilinders en V6'en, al dan niet met turbo's. Dit idee werd al in 2017 geïntroduceerd met de Gen2-formule. General Motors trok als antwoord hierop een brute 3,5 liter twin turbo V6 uit de Cadillac ATS-V.R GT3-wagen, maar het bleef bij enkele tests en demonstratieruns.

Andere merken

De aankondiging van de Camaro is goed voor het kampioenschap, maar volgens het Walkinshaw Andretti United-team kunnen er meer merken toegevoegd worden. Het originele V8 Supercars bood van 1993 tot 2012 alleen plaats aan de twee Australische merken, maar in 2012 werd met de 'Next Generation' een pogoing gedaan om het portfolio uit te breiden.

Nissan, Volvo en Mercedes verschenen op de grid, maar de achterstand op de Aussies was groot. Volvo was succesvol maar kon uiteindelijk de business case om zo veel geld uit te geven aan een sport in zo'n kleine markt niet hard maken. Mercedes-Benz team Erebus Racing moest het zelfs doen zonder officiële fabriekssteun. Volvo en Mercedes verdwenen al snel van het toneel en Nissan volgde eind 2019.

Het vooruitzicht van hybride aandrijflijnen en motoren met minder dan 8 cilinders kan de interesse in Supercars doen stijgen. WAU zegt in gesprek te zijn met meerdere geïnteresseerde fabrikanten, maar wil niet zeggen welke. De kans is groot dat ook zij in 2022 met de Camaro aan de start zullen staan, aangezien ze de conversies naar rechtsgestuurd uitvoeren via GM Specialty Vehicles.

Bathurst 1000

Mocht je trek hebben in de huidige variant voordat de elektromotoren en efficiency toeslaan dan kun je dit weekend live de legendarische Bathurst 1000 volgen op Ziggo Sport. Let wel: door het tijdsverschil begint de zes uurs-race om 1:10 zaterdagnacht. Even doorhalen dus!

Autosport
  • Virgin Australia Supercars Championship