CEO van Ford blijkt al maanden in auto van concurrent te rijden

De CEO van Ford blijkt al een hele tijd in een andere auto te rijden dan je zou verwachten. Geen Ford, maar een elektrische auto uit China.

Ford

In Nederland kennen we Xiaomi eigenlijk vooral als maker van smartphones, maar in China doet het bedrijf nog heel erg veel meer. TV’s, drones, aquariums (ja, echt!) en natuurlijk elektrische auto’s. Begin dit jaar kwam de eerste auto van Xiaomi uit in China, de SU7. Het is een elektrische sedan, de stijl die tegenwoordig razend populair is in China. De SU7 wordt wel gezien als een kwalitatief hoogstaand model, beter dan veel van de concurrenten.

En een van de concurrenten is het daar roerend mee eens. Ford-CEO Jim Farley verscheen op de podcast Everything Electric en vertelde daar dat hij enorm onder de indruk is van de auto. “Ik praat liever niet al te veel over de concurrentie”, begint Farley. “Maar die Xiaomi, die is fantastisch. Ze verkopen er 10.000, 20.000 per maand. Ze zijn al een halfjaar uitverkocht. Dit is een gigant in onze industrie, en als merk zijn ze heel veel sterker dan de automerken.”

En dan komt de grote klapper: “Ik heb er zelf ook een. We hebben die over laten vliegen vanuit Shanghai naar Chicago. Ik rij er zelf nu al zes maanden in en ik wil er nooit meer vanaf.”

Dat de baas van een van de grootste automerken ter wereld in de auto van een rivaal rijdt, is al bijzonder genoeg. Dat is een beetje alsof de baas van Apple zelf een Samsung telefoon heeft. Maar het is al helemaal frappant gezien de timing. Europa heeft net strengere importheffingen op Chinese auto’s aangekondigd, en Amerika overweegt soortgelijke stappen. Sterker nog, als het aan presidentskandidaat Donald Trump ligt, komen er helemaal geen Chinese auto’s het land meer in.

Farley waarschuwt al langer voor de enorme opkomst van de Chinese auto-industrie. Toen hij zelf een reisje naar China had gemaakt, kwam hij met een serieuze waarschuwing terug: dit is een existentiële dreiging. Met enorm veel merken op de lokale markt en steeds hogere kwaliteit van de individuele modellen, is het goed te zien waarom Farley zo vreest voor de komst vanuit China. In dezelfde podcast trekt hij de vergelijking met de Japanse merken als Toyota en Honda die in de jaren ‘80 en ‘90 in rap tempo op kwamen zetten.