De Mustang GTD is de krachtigste Mustang ooit gemaakt

Ford heeft officieel de cijfers van de nieuwe Mustang GTD bekendgemaakt. En een ding mag duidelijk zijn: dit is de snelste Mustang ooit. 

De nieuwe Ford Mustang GTD

De Ford Mustang is misschien wel een van de meest bekende automodellen ter wereld. Sinds zijn introductie in 1964 spreekt de Mustang tot de verbeelding van iedere autofanaat - en vele mensen daarbuiten. De auto speelde een hoofdrol in de vroege James Bond films en werd wereldberoemd door de Steve McQueen film Bullit. Sindsdien hebben tientallen films, games en series de Mustang gebruikt. Het werd een echt paradepaardje (we moesten hem maken) van Ford.

Al lijkt de Mustang tegenwoordig een beetje last te hebben van een identiteitscrisis. Aan de ene kant hebben we de zevende generatie van de auto, die nog altijd dezelfde Amerikaanse muscle car is als altijd, zei het met een iets moderner tintje. Aan de andere kant hebben we de Mach-E, een volledig elektrisch model dat meer lijkt op een gezinswagen van Volvo dan op een stoere Mustang.

Maar om even te benadrukken dat de Mustang nog steeds een auto is die iedereen op de weg - inclusief de eigen bestuurder - de stuipen op het lijf kan jagen, heeft Ford nu de nieuwste versie officieel onthuld. De Mustang GTD is een versie voor de autoweg van de Mustang GT3, de raceauto waarmee Ford rijdt in IMSA en het World Endurance Championship.

Een raceauto voor de weg

En dat is te merken in de cijfers van de GTD. De Predator V8-motor levert maar liefst 815 PK. De topsnelheid ligt op 325 kilometer per uur. Dat is sneller dan alle andere versies van de Mustang ooit hebben gehaald. Voor de vorm heeft Ford ook nog ergens 100 extra toeren per minuut vandaan weten te plukken, waardoor dat nu in totaal op 7650 rpm ligt. En om het plaatje helemaal af te maken, heeft de nieuwe Mustang zelfs een DRS-systeem.

“Sinds dag 1 hebben we er alles aan gedaan om van de Mustang GTD de allereerste supercar te maken met prestaties van wereldklasse en de ziel van een Mustang”, schrijft Greg Goodall, die aan het hoofd van de ontwikkeling van de GTD stond. Goodall doet vervolgens iets wat we nog in geen enkel persbericht hebben zien gebeuren: hij benadrukt dat de Mustang beter is dan de Porsche 911 GT3. We zullen hem op zijn woord moeten geloven, want Ford heeft nog geen rondetijden van de Mustang bekendgemaakt. Ford beweert dat de auto in minder dan zeven minuten rond de Nurburgring kan. De Porsche deed dat twee jaar geleden in 6 minuten en 44 seconden.