‘Bedrijf probeert zoveel mogelijk geld aan jou te verdienen’ is niet echt breaking news, of wel? Video games plaatsen steeds vaker standaard elementen in een betaalde DLC. Vrijwel elke smartphone-app heeft een betaalde versie om zonder reclames te kunnen werken. En vrijwel elke dienst, van streaming diensten tot kledingzaken, biedt tegenwoordig een abonnement aan om jou zo regelmatig te laten betalen. Een nieuw patent dat is aangevraagd door Ford combineert vrijwel al deze functies in één.
Patent staat niet gelijk aan productie
Voordat we verder gaan, even belangrijk om te vermelden: het aanvragen van een patent betekent niet dat het systeem ook daadwerkelijk in productie gaat. Het kan gewoon zijn dat Ford wil voorkomen dat een concurrent met dit systeem aan de haal gaat, het kan zijn dat Ford een beetje half speelt met dit idee en de optie open wil houden voor de toekomst. Misschien speelt Ford gewoon met het idee en is dit een eerste proefballon om te kijken hoe het ontvangen wordt.
Helder? Mooi! Met dat gezegd hebbende… Ford heeft een patent aangevraagd voor een systeem dat advertenties kan tonen in de auto gebaseerd op wat jij allemaal zegt. Op basis van verschillende soorten informatie zou dit hypothetische systeem bepalen wat de beste hoeveelheid aan reclames is die jij zou moeten krijgen. Persoonlijk zouden wij zeggen: geen, maar Ford denkt daar blijkbaar anders over.
Nou erkent Ford in het patent wel meteen dat dit niet populair zal zijn. Volgens de aanvraag moet er een balans gevonden worden tussen “de natuurlijke drang om minimale of geen reclames te willen” en de “maximalisering van inkomsten op basis van reclames”. Daarom neemt dit systeem verschillende vormen van context mee in de analyse. Het idee is bijvoorbeeld dat er geen audio reclame komt als je druk in gesprek bent met je passagiers, en dat er geen visuele reclame komt terwijl je de navigatie probeert in te stellen.
Luistervink
Dat is de positieve kant van het verhaal - als je het krijgen van reclames in de auto tenminste niet als een fundamenteel problematisch iets ziet. Maar er zit ook een veel meer dystopische kant aan. Op dezelfde manier dat social media bedrijven elk beetje informatie van jou verzamelen om reclames op jou af te stellen, wil dit systeem van Ford dat ook doen. Daarvoor luistert het naar alles wat je zegt, of dat nou gaat om voice commands aan de auto of om het gesprek met de andere inzittenden. Ook wordt de navigatie van de auto gebruikt, en naar alle waarschijnlijkheid ook alle andere programma’s waar de auto toegang toe heeft.
Laten we bijvoorbeeld zeggen dat je onderweg bent naar een chic restaurant. Onderweg praat je met je partner over hoe je dit graag vaker zou willen doen, maar dat het zo duur is. Dan weet het systeem dat hij je even een reclame moet geven voor een dienst als HelloFresh, waarin de reclame benadrukt dat je daarmee dezelfde kwaliteit als een restaurant in huis kan halen. Onderweg rij je langs een bioscoop, zo ziet het systeem in de navigatie, en dus verschijnt er een poster voor de nieuwste actiefilm op de display. En als het systeem het gevoel heeft dat hij er nog één in kan proppen voordat je te chagrijnig wordt, dan merkt het systeem dat het gesprek even stilvalt en slingert hij er een audio-reclame in voor die nieuwe kledingzaak die net in de buurt is opengegaan.
Het systeem zou het ook moeten kunnen merken als je negatief reageert op deze reclames. Op papier zou dat dan moeten betekenen dat er minder reclames worden ingezet, maar op basis van wat we de afgelopen jaren hebben gezien, hebben we daar nog niet heel veel vertrouwen in. Een stuk waarschijnlijker is dat de reclamevrije variant extra zou kosten per maand. Een beetje net zoals hoe BMW dingen als stoelverwarming aanbiedt in ruil voor een maandelijks bedrag, of Tesla sommige dingen nog achter software updates houdt.
Om het nog maar even overduidelijk te maken: op dit moment is er nog geen indicatie dat Ford daadwerkelijk met dit systeem bezig is. Maar het is vrij duidelijk dat het idee wel op tafel ligt. We zullen zien wat er in de toekomst met dit concept gebeurt.