Snelheden van een F1-auto voor de prijs van een BMW? Deze supercar kan het!

Een supercar die zich met de Formule 1-auto's kan meten is vrij zeldzaam. Maar er is er nu een die dat wel kan, en voor een hele prima prijs.

De supercar van Corvette, de ZR1

Meestal als we schrijven over bizar snelle auto’s, dan hebben we het over dingen als de McLaren W1 of de Pagani Utopia. Merken die hun hele bestaansrecht halen uit het ontwikkelen van een krankzinnige supercar. Die auto’s komen ook altijd maar in zeer beperkte oplage uit. En de afgelopen jaren is er een nieuwe groep bijgekomen: experimentele start-ups die een enkel model uitbrengen. Denk bijvoorbeeld aan de Nilu of de Hennessey Venom.

Het zijn van die modellen waar een grotere productielijn als Ferrari of Porsche zich niet aan durft te wagen. Die moeten een bepaalde mate van stabiliteit uitstralen. Daarom doen zij dit soort experimenten alleen met een limited edition auto, zoals de Porsche 911 Turbo 50 Years. Maar er is een merk dat daar volledig maling aan lijkt te hebben. Want die supercar blijkt nog beter te zijn dan gedacht, en voor een bijzonder schappelijke prijs.

Corvette ZR1 scherpt eigen topsnelheid aan

De Chevrolet Corvette ZR1 werd eerder dit jaar al op spectaculaire wijze onthuld. De cijfers waren indrukwekkend: 1064 pk, 7000 toeren per minuut, en een topsnelheid van 340 km/u. Lang niet slecht, maar zoals gezegd: dat soort statistieken zijn tegenwoordig dertien in een dozijn.

Maar dat was allemaal grotendeels op papier. Chevrolet heeft de ZR1 nu meegenomen naar het ATP-circuit in Papenburg. Daar is namelijk een prachtige oval van 12,3 kilometer, specifiek ontworpen om de uiterste grens van een auto op te zoeken. En daar besloot het team achter de ZR1 de auto eens goed uit te testen. En wie zet je dan achter het stuur? Niet een van de tientallen coureurs die met Chevrolets rijden in IndyCar, NASCAR of het Supercars Championship. Nee, in plaats daarvan kroop CEO Mark Reuss zelf in de auto.

Het circuit van ATP in Papenburg.

Een gewaagde zet, want Reuss is geen professionele racer. Maar aan de andere kant: als hij het kan, dan kan iedereen dit, toch? En dat is precies wat er gebeurde. Reuss klokte een topsnelheid van maar liefst 375,44 km/u. Daarmee zitten we zonder twijfel in het Formule 1-terrein, en misschien zelfs wel wat daar voorbij.

De enige supercar die tot nu toe zoiets voor elkaar heeft gekregen, is de Hennessey Venom. Maar die auto bestaat nog steeds alleen als prototype. De ZR1 is gewoon te koop (tenminste, in Amerika. In de rest van de wereld nog niet). En de prijs is zelfs vrij schappelijk, namelijk 165.000 euro. Dat maakt hem zo’n 100.000 euro goedkoper dan de Alpine A110R Ultime waar we recentelijk over schreven. De auto zit ongeveer in het prijsbereik van de meeste BMW-modellen. En hij komt dus ook gewoon met fabrieksgarantie en standaard ondersteuning vanuit Chevrolet. Lang geen slechte deal.

Supercars
  • Chevrolet