Gloednieuw paradepaardje van Ferrari onthuld: F80 brengt 1200 pk mee!

Ferrari heeft de nieuwste supercar aan de wereld getoond. De F80 stapt in een prachtige traditie en zet die op volle kracht voort.

De nieuwe Ferrari F80

De wereld is weer een Ferrari rijker! De nieuwste supercar van het Italiaanse merk is vandaag aan de wereld getoond. De F80 is het nieuwste model in een lange en trotse traditie van Ferrari kopstukken. Die lijst bevatte al de GTO, de F40, de F50, de Enzo en meest recentelijk de LaFerrari.

Het is waarschijnlijk geen toeval dat Ferrari deze auto onthult zo kort nadat McLaren de W1 voorstelde. De F80 is vrij duidelijk een tegenhanger van de auto van McLaren. Net als de W1 put de F80 uit de ervaringen in de motorsport. Net als de W1 komt de F80 maar in beperkte oplage uit. En net als de W1 heeft F80 een prijskaartje waardoor je even een keer extra adem moet halen.

Inspiratie uit de Formule 1

Maar daar komen we zo op. Want laten we eerst de F80 even wat beter bekijken. En dan bedoelen we ook letterlijk: bekijken. Want wat een schoonheid is deze auto! Ferrari stelt eigenlijk nooit teleur als het op design aankomt (dan hebben we het even niet over de Mondial), dus met die geschiedenis is dit uiteraard ook weer een prachtplaatje.

We zeiden eerder al dat de F80 inspiratie haalde van de racebaan. In het geval van de W1 was dat vooral in de vorm van aerodynamica, en daar zijn hier ook wel sporen van te zien. De auto is ontworpen met het oog op de zogeheten ‘ground effects’ die de Formule 1 tegenwoordig domineren. Zo is de diffusor op dezelfde plek te vinden als in de F1-auto’s en maakt de auto gebruik van actieve achtervleugel. Beter bekend als: DRS.

Maar waar de motorsport-inspiratie van de F80 veel duidelijker te merken is, is in de motor. De krachtbron die in de F80 ligt is namelijk vrijwel een kopie van degene die in de F1- en WEC-auto’s van Ferrari zit. Het is een V6 verbrandingsmotor waar een 800V hybridesysteem aan hangt. Net als de F1-motoren maakt dat systeem ook gebruik van een MGU-H en MGU-K. Dat staat voor Motor Generator Unit Heat energy en Motor Generator Unit Kinetic energy. Of, in normale taal: de hitte en de kinetische energie van de motor worden omgezet in elektrisch vermogen om de auto sneller en langer door te laten gaan. In de F80 is daar ook nog een e-turbo aan toegevoegd. Deze elektrische turbotechnologie moet ervoor zorgen dat de motor op precies de juiste manier reageert.

Monsterlijk snel

Wat levert die motor dan uiteindelijk op? Nou, heel erg veel vermogen. 900 pk uit de verbrandingsmotor en nog eens 300 pk uit het hybridesysteem. Dat levert dus een totaal van 1200 pk op. Met een gewicht van 1525 kilogram, betekent dit dat de F80 een verhouding van 0,79 pk per kilo heeft. Dat is misschien niet iets minder dan de W1 (0,91 pk per kilo) maar heel wat meer dan de vorige supercar van Ferrari, de SF90. Die had namelijk een verhouding van 0,61 pk per kilo.

Dat verschil met de W1 compenseert de F80 echter in verdere prestaties. De topsnelheid is beperkt op 350 kilometer per uur. 0 naar 100 doet de F80 in 2,15 seconden, ruim een halve seconde sneller dan de McLaren en bijna vier tienden sneller dan de SF90. Van 0 naar 200 doet de Ferrari in maar liefst 5,75 seconden. Veel sportauto’s hebben diezelfde tijd nodig om naar 100 te gaan, en een doorsnee personenauto is dan pas net eens van zijn startplek weg gekomen.

De F80 kan ook bijzonder sterke remmen in de waagschaal leggen. Volgens Ferrari heeft de auto slechts 28 meter nodig om vanuit 100 km/u tot stilstand te komen. De remweg is uiteraard iets langer bij een gangetje van 200, want dan heeft de F80 98 meter nodig. Dat is nog steeds bijzonder weinig, mocht dat nog niet duidelijk zijn. En met 1050 kg aan downforce op topsnelheid (50 meer dan de McLaren) zal deze auto ook bijzonder snel rond een circuit gaan.

Krankzinnig duur

Maar dan komen we toch weer terug bij het prijskaartje. Niemand zal een gloednieuwe Ferrari ooit goedkoop kunnen noemen. Dat is nou eenmaal de realiteit van dit merk. Een Ferrari kost klauwen met geld. Maar een prijskaartje van 3,7 miljoen euro? Dat is zelfs naar Ferrari-standaarden veel. Dan lijkt de W1 ineens een koopje met 2,4 miljoen euro.

De F80 komt ook maar in beperkte oplage uit. De 799 mensen die er een kunnen kopen, zullen ongetwijfeld erg blij zijn met hun nieuwe aanwinst. De rest van ons: niet getreurd. Als de geschiedenis van Ferrari supercars ons iets heeft geleerd, dan is het wel dat deze auto’s vaak genoeg de basis gaan vormen voor Ferrari’s in de motorsport. De F80 zelf is misschien volledig buiten ons bereik, maar reken er maar op dat hij zich ergens in de nabije toekomst gaat meten op Le Mans met de Aston Martin Valkyrie en de modellen van Porsche, Lamborghini en BMW.

Supercars
  • Ferrari