Alpine toont ontzettend snelle en ontzettend dure ultieme versie van A110

De Alpine A110R Ultime moet de ultieme versie van de Franse sportauto zijn. Maar dat komt dan wel met een gigantisch prijskaartje. 

De Alpine A110R Ultime

Eerder schreven we al over hoe Alpine de aanval opent op… nou ja, op alles eigenlijk. Het Franse merk is de line-up flink aan het uitbreiden, met alles van een SUV tot een hypercar. Maar tijdens de autoshow in Parijs is Alpine ook zeker niet de auto vergeten waar het allemaal mee begon.

De A110 was in de jaren ‘60 en ‘70 al het paradepaardje van Alpine. Het was dan ook geen verrassing dat het merk dit model koos om de comeback in 2017 aan op te hangen. De A110 is ook nu weer een sportwagen met alle bijbehorende specificaties. Sindsdien zijn er ook twee varianten van de auto uitgekomen. De A110S, die gericht is op minder gewicht en meer snelheid, en de A110R, die gericht is op meer snelheid en minder gewicht.

Van die laatste variant heeft Alpine nu een nieuwe evolutie getoond. De A110R Ultime heeft 45 pk meer dan zijn voorganger en een stevige 80 Nm extra. Dat moet al een hint geven over waar de prioriteiten van deze auto liggen. Dit is namelijk een echte trackday auto, bedoeld om vooral door de bochten van het Circuit Paul Ricard te scheuren. Of Silverstone, als je op een daadwerkelijk leuk circuit wil rijden. De Ultime heeft 160 kg meer downforce op topsnelheid dan de gewone R. Dat komt deels ook door de leuke achtervleugel die deze versie heeft. Met speciale remmen en een aangepast koelsysteem is hij nog beter voor het circuit dan zijn voorganger.

En de prijs dan?

Goed, laten we de pleister er maar meteen af halen. De A110R Ultime kost een verbijsterende 265.000 euro. De standaard A110 kost 75.000, de gewone R 119.000. Dat betekent dus dat je voor de Ultime 146.000 euro extra betaalt. Dat is meer dan 3.000 euro per pk die je erbij krijgt. Voor dat geld kan je een mooie tweedehands Ferrari Testarossa kopen… en nog steeds genoeg geld overhouden voor een standaard A110.

Om het even extra in perspectief te plaatsen: de Ultime is met dit prijskaartje vergelijkbaar met een McLaren Artura of een Porsche 911 Carrera 4. De Aston Martin Vantage en de Maserati Quattroporte zijn allebei flink goedkoper, en je zou zelfs twee keer een Jaguar F-type kunnen kopen voor dat geld.

Maar Alpine heeft wel een excuus gevonden voor die prijs: exclusiviteit. De Ultime komt namelijk maar in beperkte oplage op de markt. Om precies te zijn komen er maar 110 modellen van beschikbaar, want natuurlijk is er voor dat aantal gekozen. Dus voor die 110 eigenaren hopen we van harte dat het de prijs waard was.