De vier ruiters van Alpine: Franse merk werkt aan gloednieuwe line-up

Alpine is druk bezig met het uitbreiden van de line-up. Naar verluidt zijn er minstens vier verschillende modellen in ontwikkeling op dit moment.

De A110 van Alpine

Sinds Alpine begin deze eeuw weer bezig is gegaan met het ontwerpen van straatauto’s, is het niet heel hard gegaan met de productie. De A110 is vooralsnog het enige model dat op naam van Alpine staat, en die kwam in 2017 uit. Het was - en is - een prima auto, die Alpine meteen bevestigde als een goed sportwagenmerk. Maar daar bleef het sindsdien ook bij.

Tot nu toe dan, want bij Alpine gaan ze komende tijd flink het gaspedaal intrappen. De komende tijd rijden er minstens drie verschillende modellen naar de showroom of naar de fabriek. En in tegenstelling tot de A110 zijn het ook niet allemaal sportauto’s. Alpine gaat de markt vanuit alle hoeken aanvallen.

Een elektrische hot hatchback

De A290 is misschien niet helemaal een origineel ontwerp van Alpine. Sterker nog, het is eigenlijk gewoon een Renault 5 maar dan elektrisch en sneller. De A290 werd eerder dit jaar al aangekondigd, en daarin was het duidelijk dat de focus ligt op dat waar een hot hatch om hoort te draaien: lol en snelheid in een zo klein mogelijke verpakking.

De auto is net iets kleiner dan een Renault Clio, maar ietsjes groter dan de Renault 5. De auto krijgt 180 pk in de goedkoopste uitvoering en 220 in de duurste. Met een gewicht van zo’n 1500 kilo is hij misschien aanzienlijk zwaarder dan een Fiat 500 of een Citroën DS3, maar hij is nog steeds erg licht voor een elektrische auto. Het kleine autootje heeft een bereik van 380 kilometer en kan binnen een halfuur vol zitten.

Een mysterieuze supercar

Je kent het spreekwoord wel: waar één deur sluit, gaat een andere open. Op dezelfde dag dat Alpine bevestigde te stoppen met het ontwikkelen van de F1-motoren, werd er wel een ander project aangekondigd voor de fabriek in Viry-Chatillon. De fabriek, die omgedoopt is tot Hypertech Alpine, zal volgens de aankondiging bezig gaan met een supercar.

Heel veel meer dan dat is er eigenlijk ook nog niet bekend. Er is nog geen naam genoemd en nog geen ontwerp getoond. De verwachting is dat de supercar elektrisch wordt, aangezien dat de nieuwe focus van Alpine Hypertech zal zijn. En aangezien de fabriek hard zijn best doet om zoveel mogelijk van de F1-werknemers te behouden, zal de nodige kennis van die tak ook doorsijpelen in de supercar.

Een hydrogen hypercar

Wat een stuk minder mysterieus is dan de supercar, is de Alpine Alpenglow. Dat klinkt misschien als een merk voor glühwein, maar het is eigenlijk een hypercar op basis van waterstof. Verschillende merken zijn momenteel aan het experimenteren met waterstof, van de personenauto’s van Toyota en Stellantis tot de supercars van Hyundai. De FIA kijkt momenteel zelfs naar de mogelijkheden om een raceklasse van waterstofauto’s op te zetten.

Alpine wil uiteraard niet achterblijven, dus onthulde het merk de Alpenglow eind 2022 al. In de twee jaar sinds dat moment is het vrijwel stil gebleven rondom de auto, maar met het doel om tegen eind 2026 een zo breed mogelijk aanbod aan auto’s te hebben, zou het ons niets verbazen als we de komende tijd zo nu en dan wat verschijningen van de Alpenglow gaan krijgen. Alpine gebruikt deze auto namelijk als testmodel voor de waterstof-techniek, om dat uiteindelijk in andere modellen ook toe te kunnen passen.

Een sportieve SUV

De nieuwste onthulling betreft de A390. En ja, inderdaad: het is een SUV. Nou is het op zich niet ongebruikelijk dat een sportwagenmerk een SUV ontwikkelt. Kijk bijvoorbeeld maar naar de Porsche Cayenne, de Aston Martin DBX of de Ferrari Purosangue. Wat wel een beetje gek is, is dat Alpine niet wil dat het een SUV wordt genoemd. Nee, volgens de Fransen moet dit een “Sport Fastback” heten.

Op het eerste gezicht ziet de A390 er best goed uit. Het is wat sportiever dan de meeste SUV’s, de cabine heeft een mooi glazen uiterlijk. Het interieur is bizar genoeg geïnspireerd door de Formule 1-auto’s, maar dat heeft ergens ook wel wat charme.

Maar wie vanwege dat alles de auto zou willen kopen, komt misschien bedrogen uit. Alpine zegt namelijk dat dit nog maar een concept is. Verschillende elementen van deze auto zullen niet in het uiteindelijke model zitten. Volgens de Fransen blijft ongeveer 85% van het ontwerp intact. De auto zal hoe dan ook volledig elektrisch zijn, maar veel meer dan dat is nog niet bekend over de techniek. De A390 zal binnenkort zijn formele debuut hebben.

Algemeen
  • Alpine
  • Alpine