Nieuwe Porsche heet "911 Turbo 50 Years" en je raadt nooit waar die naam naar verwijst

Porsche heeft een speciale jubileumeditie uitgebracht van de 911 Turbo. De “911 Turbo 50 Years” kijkt terug op - je raadt het nooit - 50 jaar geschiedenis van de auto.  

De gloednieuwe Porsche 911 Turbo 50 Years

De Porsche 911 is een van de meest bekende auto’s uit Duitsland. Het model gaat al decennialang mee en heeft veel succesvolle spin-offs gehad. De Carrera bijvoorbeeld, die tegenwoordig zelfs zijn eigen raceklasse heeft. Of de GT3, die de ene na de andere tegenstander verslond op de racebaan.

Maar onder gewone weggebruikers is de 911 Turbo misschien nog wel het meest populair. Het model is iets meer betaalbaar dan de Carrera of de GT3, maar zeker niet minder snel. Die auto gaat inmiddels ook al even een aantal jaar mee, en daarom brengt Porsche nu een speciale jubileumeditie uit. De versie verwijst naar het feit dat de auto nu 50 jaar bestaat en heet…. de 911 Turbo 50 Years.

Het interieur van de nieuwe Porsche 911 Turbo 50 Years.

Porsche gaat terug naar 1974

Toen de eerste 911 Turbo (toen nog de Porsche 930) debuteerde in 1974 was het een revolutionair idee. Turbochargers zaten in die tijd namelijk alleen in racewagens, niet in gewone productieauto’s. Het was ondenkbaar dat je die twee samen zou voegen.

Maar Porsche probeerde het toch. Het merk had ervaring met turbochargers door hun deelname aan verschillende raceklassen. De techniek die Porsche in hun racewagens gebruikte werd nu op een verbreed onderstel van een 911 gezet, in een lichter chassis met een spoiler die wat doet denken aan de staart van een walvis, en de 911 Turbo was geboren. Het was een auto die eigenlijk niet op de straat had mogen verschijnen, maar het werd al snel de meest populaire variant van de 911.

Om dit te vieren heeft Porsche de speciale editie in het leven geroepen. Er worden maar 1974 exemplaren van gemaakt. We hoeven dat aantal hopelijk niet uit te leggen. Het interieur is ook overduidelijk geïnspireerd door de jaren ‘70. Dat wil zeggen: veel ouderwetse kleuren en blokjespatronen. Er is zelfs een heuse analoge klok op het dashboard terug te vinden.

(Bron: Porsche)

Verder een moderne 911 Turbo

Gelukkig is de rest van de auto niet gebaseerd op die versie uit de jaren ‘70. In alle technische opzichten is het een 911 Turbo S, de meest recente versie van de auto die in 2021 uitkwam. Dat betekent dat hij ook alle moderne gemakken heeft, zoals airco en een digitale console met navigatie en bluetooth.

Qua snelheid is het dus ook dezelfde auto als de moderne versie. 650 pk, 0 naar 100 in 2.7 seconden en acht versnellingen. De auto weegt nog steeds 1640 kilo - gelukkig heeft Porsche niet geprobeerd dat getal naar 1974 te brengen - en heeft nog steeds een kenmerkende boxermotor voorin liggen.

De liefhebber kan ook nog wat meer exclusieve snufjes bij de 50 Years krijgen. Zo is er een Heritage Design pakket, dat het interieur en exterieur van de auto nog meer laat lijken op de modellen uit de jaren ‘70. Daar krijg je dan ook een special startnummer bij op de portieren. En als kers op de taart kun je ook een speciaal horloge - sorry, “chronograaf” - bij de auto kopen, speciaal ontwikkeld voor dit jubileummodel. Ook hiervan zijn er maar beperkte exemplaren beschikbaar. Wil iemand raden hoeveel horloges er te koop zijn?

De speciale 911 Turbo 50 Years is vanaf nu te bestellen en kost “slechts” 240.000 Euro.

Supercars
  • Porsche