Het gebeurt niet vaak dat er een gloednieuw automerk verschijnt. En het gebeurt nog minder vaak dat zo’n merk zich richt op razendsnelle supercars in plaats van kleine, praktische, elektrische auto’s. Maar dat is precies wat de Nilu van Nilu27 doet.
De Nilu is een geesteskind van Sasha Selipanov. En Selipanov is bepaald geen onbekende in de wereld van supercars. Eerder werkte hij namelijk als hoofdontwerper bij Koenigsegg en als hoofd exterieurdesign bij Bugatti. Niet de minste auto’s dus. En zijn Nilu (vernoemd naar dochters Nica en Lucia) zou de strijd met zijn voormalige werkgevers aan moeten gaan.
De invloed van die andere merken is ook duidelijk zichtbaar in de vormgeving. Van voren doet de Nilu erg denken aan de Koenigsegg Jesko, met een vleugje McLaren P1 en een klein beetje Aston Martin Valkyrie. Het wat blokkige aanzicht van de zijkant doet juist meer denken aan de Bugatti Tourbillon, terwijl hij van achteren de tweelingbroer van een Pagani Utopia zou kunnen zijn. Dat is allemaal een erg omslachtige manier om te zeggen: de auto ziet er verrekte mooi uit!
Het meest opvallende is nog wel dat de achterkant volledig open is. Dat geeft iedereen een perfect kijkje op de machtige 6,5-liter V12 die achterin deze krankzinnige wagen ligt. Ook dat heeft wat speciale ontwerpers-input gekregen. Waar de meeste motoren van simpel reflecterend grijs staal zijn, is dit motorblok een combinatie van helder wit en fel rood. Het open ontwerp moet ervoor zorgen dat de motor alle hitte extra goed kwijt kan.
Expliciet analoog
Veel technische details zijn nog niet bekend, maar een paar van de belangrijkste statistieken zijn al wel op de site van Nilu te vinden. Topsnelheid: wettelijk begrensd op 400 km/u. De motor levert een mooie 1070 PK. 0-100? “Afhankelijk van de coureur”. De prestaties van deze auto worden niet gemeten in cijfertjes, maar in
Waar Rimac heeft laten zien dat een elektrische hypercar prima te ontwerpen valt, en merken als Lotus en Koenigsegg steeds meer aan het experimenteren zijn met elektrische varianten, wil Nilu daar niets van weten. Deze auto is trots en expliciet analoog zonder een spoortje elektrische aandrijving of digitale snufjes. “De huidige obsessie met technologie heeft de authentieke auto-ervaring verdreven”, legt het bedrijf uit. “Nilu27 geeft de voorkeur aan een rauwe, ongefilterde verbinding met de machine en daarom hebben we ervoor gekozen om onze afhankelijkheid van technologie bewust te minimaliseren.”
De eerste oplage van de Nilu zal beperkt zijn tot vijftien stuks die niet op de openbare weg mogen. Er komt een versie aan die wel op straat mag verschijnen, waarvan er 54 exemplaren moeten komen. Een prijs is nog niet bekend, maar afgaande op de bekende gegevens en de voormalige werkgevers van de ontwerper, mogen geïnteresseerden alvast een nieuwe hypotheek voor gaan bereiden.