Super5000 brengt de V8 terug in Formulewagens

Sinds 2014 moet de Formule 1 het doen met drukgevulde V6 hybride fluistermotoren. Daar krijg je vrijwel geen Australiër voor naar een circuit. Daarom is er nu de Super5000, achterlijk veel ouderwetsheid in een open auto.

Er wordt wel een Formule 1 Grand Prix in Australië gereden, maar eigenlijk kijken de landgenoten van Daniel Ricciardo liever naar V8 Supercars en 'Improved Production'. Daar rossen Holden Commodores, Nissan Altima's en Ford Falcons elkaar van de baan terwijl ze luid grommen met klassieke vijfliter V8-motorblokken in het vooronder. 

Het succes van de Supercars heeft geresulteerd in een hele lading spin-offs van die klasse. Een van de leukste daarvan is de Superutes, waar met pickups geracet wordt. Maar nu is er weer een extra afgeleide bedacht: de Super5000. Hetzelfde soort V8-motor met meer dan 600 pk wordt daarbij in een Formulewagen gehangen. Het chassis daarvoor wordt door Supashock Racing gebouwd en ziet er behoorlijk klassiek uit. Het is dan ook losjes gebaseerd op de Formule 1-bolides uit de jaren 70. De monocoque wordt gelukkig voor de coureurs wel van modern materiaal gemaakt: koolstofvezel. 

Opvallend genoeg is dit een ander initiatief dan de Formula Thunder 5000 die ook in Australië wordt ontwikkeld. Ook daar gaan vijfliter V8's een openwielwagen aandrijven met meer geweld en lawaai dan de F1 voortbrengt. Hoe de beide klasses naast elkaar gaan leven is nog ongewis.

De Super5000-wagens komen dit jaar nog niet aan de start van races, maar vanaf het volgende seizoen is de klasse (en de bijbehorende herrie) onderdeel van het bijprogramma van een weekend V8 Supercars.