Porsche 959 crashwrak levert bijna half miljoen op

De Porsche 959 is zo bijzonder dat zelfs een gecrasht exemplaar nog vele tonnen waard is. Dit exemplaar wist vannacht een nieuwe mijlpaal te zetten door voor bijna een half miljoen dollar te worden afgehamerd op Pebble Beach.

Pebble Beach is een van de hoogtepunten van het autojaar. Niet alleen tonen fabrikanten er hun nieuwste hoogtepunten en bizarre versies van hun topmodellen, ook is het de bijeenkomst van alle bijzondere klassiekers van de wereld. Iedereen met geld teveel/genoeg en een groot benzinehart is er om zijn collectie uit te breiden of te verkopen.

Als er een plek op aarde is om iets bizars op de kop te tikken dan is het dit weekend wel de Monterey Car Week, zoals het event ook genoemd wordt. Vannacht was er een gelukkige die zijn collectie kan uitbreiden met een bijna perfecte Porsche 959. Er zit alleen wat ongelukkige crashschade op. 

De 959 van Porsche is een van de mafste auto's die de Duitse sportwagenbouwer ooit ontwikkelde. De auto was bedoeld voor de Groep B rally, maar toen hij af was, had de FIA de klasse alweer opgedoekt omdat het volstrekt bizar en levensgevaarlijk was. De 294 auto's voor de homologatie werden alsnog verkocht, want Porsche wilde toch een beetje geld voor de ontwikkeling terugverdienen. Hij was ongeliefd, maar inmiddels is het een waanzinnige klassieker, met zijn vierwielaandrijving en zijn turbomotor.

Dit zilverkleurige exemplaar bracht vannacht $467.500 (€401.000) op. Dat is een hoop geld voor een auto die niet in concours-staat is. voor een 959 is het echter een schijntje. Begin deze maand bracht een andere zilverkleurige  959 nog €795.000 op. Deze is echter stuk. Er is wat misgegaan tijdens een transport: de trailer waarin de auto stond raakte los van de trekkende auto, terwijl ze op een Interstate in Amerika reden. De aanhanger schoot op volle snelheid van de weg en kwam uiteindelijk tot stilstand tegen een boom. Au. Tja, in een keer drie ton dollars minder waard.