Huh? Audi legt DTM-motor in 'elektrische' Dakar-auto

Audi's elektrische Dakar-racer heeft blijkbaar een beetje hulp nodig. De overbodige DTM-motor biedt uitkomst.

Huh? Audi legt DTM-motor in 'elektrische' Dakar-auto

In november van vorig jaar kondigde Audi aan te zullen stoppen met de Formule E en nieuwe projecten op te starten voor Le Mans en de Dakar Rally voor 2022 en verder. Dat laatste zou moeten gebeuren met een volledig elektrische offroader. Volgens de goed geïnformeerde Engelsen van Autosport komt er van 'volledig elektrisch' aanvankelijk echter weinig terecht. De verwachting is dat de accu's een volledige Dakar-dag niet vol zullen kunnen houden.

Peperdure range-extender

Om de elektrische Dakar-racer toch een kans in de spotlights te geven werkt Audi eraan om een range-extender in het ontwerp te verwerken. Dat wil zeggen dat er een conventionele verbrandingsmotor gebruikt zal worden om de accu's tussentijds bij te laden. Het gaat hierbij echter niet zomaar om een standaard TFSI of TDI-blokje uit een A3. Audi heeft namelijk een perfecte kandidaat op een inmiddels vrij stoffige plank liggen.

Voor de DTM Class One regels ontwikkelde het merk in 2018 een zeer lichte, krachtige en efficiënte tweeliter viercilinder turbomotor. Het blok leverde uiteindelijk 640 pk en bleek zuiniger en betrouwbaarder dan die van concurrent BMW. Mede dankzij de motor wist Audi beide seizoenen van het Class One reglement te domineren voordat de klasse volledig opgedoekt werd aan het eind van 2020.

Terugwinnen van de investering

Naar verluidt spendeerde Audi ongeveer 10 miljoen aan de ontwikkeling van de DTM-motor. Nu DTM overstapt op GT3-machines is het ding echter overbodig geworden. Audi wil die investering graag terugverdienen door de viercilinder elders in te zetten. Vanwege zijn efficiëntie en het vermogen om een volledig DTM-seizoen mee te gaan is het de ideale kandidaat voor Dakar en het LMDh Le Mans-project.

Tijdelijke oplossing

Het gebruik van een brullende verbrandingsmotor in een 'elektrische'-racer is natuurlijk een beetje pijnlijk, maar het is waarschijnlijk een tijdelijke oplossing. Audi hoopt dat de accutechnologie uiteindelijk goed genoeg is dat de auto een volledige dag kan rijden zonder tussentijds op te hoeven laden. Dat blijft voorlopig echter toekomstmuziek.

Autosport
  • Audi Sport