Audi kapt met Formule E, stapt over naar Dakar en Le Mans

Audi heeft aangekondigd te gaan stoppen met het Formule E project. Het merk zet vol in op nieuwe campagnes in de Dakar Rally en de nieuwe LMDh regels voor het World Endurance Championschip.

Audi kapt met Formule E, stapt over naar Dakar en Le Mans

Het Formule E kampioenschap moet het vanaf seizoen 2021/2022 doen zonder een van de grote fabrieksteams. Het Audi Sport ABT Schaeffler team houdt aan het einde van het 2020/2021 seizoen op te bestaan. Audi Sport trekt zich echter niet volledig terug: klantenteam Envision Virgin Racing zal ook in het laatste jaar van de Generation 2 wagens ondersteuning krijgen.

Andere richting

In een interview met The Race vat teambaas Allan McNish de redenering voor het kiezen van een nieuwe richting samen: "We zijn ons aan het voorbereiden op de volgende stap in de technologie. We weten wat de plannen zijn voor Formule E, iets waar we deel van uitmaakten. De plannen voor Audi AG in de toekomst passen hier niet in. Het is passender om in andere richtingen te gaan kijken."

McNish wil daarmee echter niets afdoen aan de waarde van FE, waar ook concerngenoot Porsche in meestrijdt: "We hebben veel liefde en geloof in de dingen die we hier in de Formule E gedaan hebben. Het heeft ons in staat gesteld om van verbrandingsmotoren naar elektrische aandrijving over te stappen als bedrijf. We raceten al in seizoen vier voordat de E-tron op de markt kwam, dus vanuit dat oogpunt was het een voorbereiding voor het pad richting elektrificatie. We hebben nu een duidelijk plan wat betreft toekomstige elektrische auto's."

Elektrische Dakar buggy

Audi's nieuwe richting spits zich toe op twee grote disciplines in de autosport. Als eerste wil het merk met de vier ringen voor het eerst sinds 1993 officieel terugkeren naar de internationale rallysport. In het bijzonder met een volledig elektrische Dakar buggy.

Het prototype moet in 2022 aan de start komen te staan van de loodzware Dakar Rally, die tegenwoordig in Saoedi Arabië verreden wordt. De auto moet een extensie worden van het populaire e-tron label en Audi's focus of elektrificatie nog meer gaan promoten. Buiten een vage teaser is er verder nog niets bekend over het nieuwe rallywapen.

Chairman of the Board of Management and Board of Management Member for Technical Development and Product Lines Markus Duesmann: "Vandaag de dag is elektrische mobiliteit bij de vier ringen niet langer een toekomstvisie, maar onderdeel van het heden. Dat is waarom we de volgende stap in geëlektrificeerde motorsport zetten, door de meest extreme omstandigheden het hoofd te bieden. De vele technische vrijheden die de Dakar Rally verleent geeft ons een perfect laboratorium wat dat betreft."

LMDh

Naast het Dakar-project is Audi Sport druk bezig om de mogelijkheid te onderzoeken terug te keren naar Le Mans. Het merk verliet het WEC plotseling in 2016 door de gevolgen van de Dieselgate-affaire, maar dertien overwinningen is blijkbaar toch niet genoeg. De Duitsers willen hun geld steken in de nieuwe LMDh-klasse, een van de vervangers van LMP1. LMDh zal dienen als nieuwe topklasse naast het losjes gedefinieerde Le Mans Hypercar, maar veel goedkoper zijn door het gebruik van LMP2-chassis.

Door de hybride-formule zal het niet mogelijk zijn voor Audi om ook hier de obsessie met elektrificatie te botvieren. De drang om zich te distantieren van het beruchte Dieselgate sluit het hergebruik van de bekende V6 TDI uit de R18 LMP1 ook uit. In 2023 zullen we daarom het eerste Audi Le Mans prototype met een benzinemotor zien sinds de R8 in 2005.

Audi blijft racen

De kersverse Managing Director of Audi Sport Julius Seebach verzekert ons dat er altijd ruimte is voor de racerij bij Audi: "We zijn verschillende gebieden binnen de internationale autosport waar we actief in kunnen zijn aan het beoordelen. Terwijl we dat doen hebben we zowel de wensen van onze klanten als de strategie van het bedrijf in het achterhoofd. Onze strategie voor de toekomst is duidelijk gefocust op elektrificatie en CO2-neutrale mobiliteit. Het meest belangrijke bericht aan onze fans is dat motorsport een belangrijke rol zal blijven spelen bij Audi."