CUPRA met ABT eerste fabrieksteam in Extreme E

CUPRA is als partner van Abt Sportsline de eerste fabrikant die zich verbindt aan het elektrische eco-rally kampioenschap Extreme E. Samen met DTM-kampioen en CUPRA-ambassadeur Mattias Ekström gaat het merk de uitdaging aan.

CUPRA met ABT eerste fabrieksteam in Extreme E

Ongeveer een week na de aankondiging dat Lewis Hamilton een team heeft opgericht voor het nieuwe kampioenschap heeft Extreme E een nieuwe primeur. Als eerste automerk zal CUPRA zijn naam verbinden aan de serie, als titelsponsor van het ABT Sportsline team. Tegelijkertijd kondigt Abt de helft van zijn rijdersduo aan. Extreme E stelt het gebruik van een mannelijke en een vrouwelijke coureur verplicht.

Mattias Ekström

Abt begint alvast met tweevoudig DTM-kampioen en World Rallycross kampioen van 2016 Mattias Ekström. De Zweed is sinds een jaar ambassadeur van CUPRA en is een oude vriend van het ABT team: “Het voelt een beetje als thuiskomen. Twintig jaar geleden was de DTM een grote uitdaging die we samen de baas werden. Nu is het hoog tijd voor een nieuw avontuur: Extreme E. Ik vind dat het concept ingenieus is en ik ben er zeker van dat we samen met CUPRA en ABT een sterk team hebben."

Saillant detail is dat ook Formule E coureur Daniel Abt opgenomen was in de poule van rijders die Extreme E voor de teams samengesteld had. De vrouwelijke helft van het team is nog niet bekend.

CUPRA + ABT

Naast sponsoring zal het sportieve merk van de Volkswagen-groep verder geen rol van betekenis gaan spelen. Extreme E werkt namelijk met een gestandaardiseerde elektrische offroader voor alle teams. Met 550 pk, een gewicht van 1650 kg en een sprint tijd van nul naar honderd in 4,5 seconden is de auto echter geen doetje.

Wel mag het silhouet van de Odyssey 21 aangepast worden om de vorm van een CUPRA-model aan te nemen. Het zou dus zomaar kunnen dat we binnenkort de CUPRA Formentor Extreme E zullen zien. Vanuit een marketing-oogpunt is CUPRA's betrokkenheid dus makkelijk te verantwoorden.

Ook voor ABT was de keuze makkelijke gemaakt. Als een van de eerste teams in de Formule E en met de ABT e-Line range van geëlektrificeerde Volkswagen bedrijfswagens is het bedrijf nauw betrokken bij elektrische mobiliteit. Hans-Jürgen Abt: beaamt dit: “We houden van innovatie, competitie, e-mobiliteit en het gevoel om een pionier te zijn in iets compleet nieuws. Dat is waarom we vanaf het prille begin in 2014 bij de Formule E betrokken waren en waarom we besloten hebben om lid van de Extreme E-familie te worden. Met CUPRA hebben we nu een partner aan onze zijde die niet zoals wij sterk overtuigd is van het concept, zowel op sportief gebied als op het gebied van marketing."

Extreme E

De innovatieve serie is opgericht door Formule E bedenker Alejandro Agag. Het kampioenschap telt nu acht teams met elk een mannelijke en een vrouwelijke coureur. De races vinden plaats in gebieden die bedreigd worden door vervuiling en klimaatverandering, zoals het Braziliaanse regenwoud en de gletsjers van Groenland.

Elk weekend bestaat uit vijf heats waarin de coureurs zij aan zij strijden op dezelfde etappe. Een knock-out systeem zorgt ervoor dat er uiteindelijk twee coureurs overblijven in de finale. Dit alles wordt georganiseerd vanaf het omgebouwde oude postschip HMS St Helena. Met minimale crew en media-aanwezigheid wil Extreme E het lot van bedreigde gebieden naar voren brengen bij het grote publiek zonder zelf schade aan te richten.

Nieuws
  • Abt Sportsline