Elektrische offroad serie stapt over op waterstof

De modderige tegenhanger van de Formule E komt dit jaar aan een vroegtijdig einde. Extreme E zal zich voor 2025 om gaan dopen tot Extreme H, met nieuwe bolides op waterstof.

Elektrische offroad serie stopt, stapt over op waterstof

Sinds 2021 trekt de Extreme E de wereld rond om met een vloot elektrische rallybolides het klimaat te redden. De serie is het geesteskind van Formule E-oprichter Alejandro Agag, en heeft als centraal thema de bescherming van kwetsbare exotische ecosystemen.

Volgens Agag is de beste manier om die gebieden te redden het aanleggen van offroad circuits waarop de grond volledig omgeploegd kan worden. Bovendien reist het volledige circus van locatie naar locatie met een weinig milieuvriendelijk oud postschip.

Ondanks de eigenaardige opzet wist het kampioenschap grote namen te trekken. Lewis Hamilton, Nico Rosberg, Jenson Button en Carlos Sainz senior schreven allemaal een team in, naast fabrikanten als McLaren, GMC en Cupra. De verplichte inzet van één vrouwelijke coureur per team zorgde daarnaast voor de nodige diversiteit.

Extreme H

Nu het vierde seizoen aanstaande is heeft Agag echter de stekker uit het project getrokken. De volledige elektrische, 536 pk sterke Spark Odyssey 21 rallywagens zijn namelijk niet meer van deze tijd.

De accu van de auto wordt voor 2025 vervangen door een waterstof brandstofcel. Na eerdere suggesties dat de Extreme E naast Extreme H zou blijven bestaan werd op de Autosport International Show bevestigd dat de EV's met pensioen gestuurd zullen worden.

Voorbode voor Formule E

De drastische overstap van accu naar brandstofcel geeft de voorzet voor dezelfde verandering in Agag's andere grote raceserie. In 2021 opperde de Spanjaard al dat er geen toekomst meer zat in het huidige format van de Formule E en hintte hij op een switch naar waterstof brandstofcellen.

De vierde generatie van de Spark FE-auto staat gepland voor 2027. Vooralsnog zal Gen4 naar verwachting 800+ pk gaan halen uit een traditionele accu. Afhankelijk van het succes van Extreme H zou daar echter wel eens verandering in kunnen komen.

Elektrisch
  • Extreme E