Elektrische raceklasse 'redt' Groenland door er doorheen te crossen

Extreme E organiseert het allereerste motorsport evenement van Groenland. De elektrische rallyserie vraagt aandacht voor het bedreigde gebied door het vakkundig om te ploegen.

Elektrische raceklasse 'redt' Groenland door er doorheen te crossen

Het milieu en de motorsport, het gaat nou eenmaal niet samen. Zelfs als je de uitstoot wegneemt zit je met allerlei ecologische problemen. Een auto bouwen vraagt al grondstoffen en energie, om nog maar te zwijgen om alle infrastructuur eromheen. En als je geen circuit bouwt cross je dus dwars door die prille en door de mensheid zo hevig bedreigde natuur. Een ecologisch verantwoorde boodschap sturen via de motorsport is een beetje als het promoten van het vegan dieet terwijl je in een ouderwets slachthuis werkt.

Vegan slagers

Dat brengt ons bij de vegan slagers van Extreme E. De elektrische rallyserie is het geesteskind van Formule E-oprichter Alejandro Agag en richt zich vooral op het onder de aandacht brengen van dreigende ecologische rampen. Dat doet de serie niet met wat donaties aan Greenpeace en irritante reclames, maar door met een oud postschip naar die bedreigde gebieden af te reizen om met veel geweld een zooitje elektrische rally-SUVs er doorheen te jagen. De klasse was meteen populair bij uiterst milieuvriendelijke persoonlijkheden als Jenson Button, Nico Rosberg, Lewis Hamilton, Carlos Sainz Sr, Zak Brown, Mattias Ekstrom en Sebastien Loeb.

St Helena, het brandschone postschip van Extreme E.

Zeespiegel Grand Prix

Na de uitoefening van deze symboolpolitiek in de woestijn van Saoedi Arabië en het zandstrand van Lac Rose in Senegal maakt Extreme E zich op voor de volgende ronde: de Arctic X Prix in Kangerlussuaq, Groenland. Op 28 augustus zal de serie het land voor het eerst kennis laten maken met de gemotoriseerde sport.

Dat lijkt nogal tegen de principes van de klasse in te gaan, maar volgens de Alejandro Agag is daar niets van waar: "De redenen om in Groenland te racen zijn groter dan alleen het opzetten van een fantastische show. Het gaat om het aankaarten van de problemen die het eiland bedreigen, inclusief het smelten van het ijs dat leidt tot een stijging van de wereldwijde zeespiegel."

Schoon lithium en schone diesel

Het acht kilometer lange parcours is doelbewust uitgezet met de Russel-gletsjer op de achtergrond. Het enorme blok ijs trekt zich volgens de heren geleerden al jaren terug. Door met veel spektakel met racewagens vol milieuvernietigend lithium een racedag te houden hoopt Extreme E aandacht te vestigen op het lot van Groenland. Zodra het evenement over is zal het Extreme E schip naar het Italiaanse eiland Sardinië reizen, een hemelsbrede afstand van 4.661 kilometer. Op superschone scheepsdiesel, uiteraard.

Autosport
  • Extreme E