McLaren gaat met elektrische SUV racen in Extreme E

De inclusieve en eco-vriendelijke raceserie Extreme E heeft er een nieuw merk bij: McLaren gaat met een elektrische SUV prille ecosystemen onveilig maken.

McLaren gaat met elektrische SUV racen in Extreme E

Na CUPRA is McLaren het tweede automerk dat zich bij de Extreme E rally-race serie voegt. Het kampioenschap is een project van Formule E-bedenker Alejandro Agag en legt de nadruk op conservatie en wereldverbetering. Met de 550 pk sterke Odyssey 21 scheurt de serie dwars door gebieden die bedreigd worden door klimaatverandering, zoals de gletjsers van Groenland, de woestijn van Saoedi Arabië en het regenwoud van Brazilië.

Extreme E vaart met een oud postschip de wereld over en ploegt deze ecosystemen om om aandacht te trekken voor de klimaatcrisis. Daarnaast is elk team verplicht een mannelijke en een vrouwelijke coureur in te zetten. Dit alles om de diversiteit en inclusiviteit te goed te doen, natuurlijk.

McLaren CEO Zak Brown en Extreme E bedenker Alejandro Agag.

Andretti United

In tegenstelling tot de Formule E kan de Extreme E nog niet rekenen op veel steun vanuit de autoindustrie. Behalve CUPRA en GMC heeft nog niemand toegehapt. Daar komt in 2022 verandering in. Vandaag heeft McLaren namelijk aangekondigd een plekje te reserveren voor volgend seizoen.

De stap komt niet bepaald als een verrassing: CEO Zak Brown was een van de grondleggers van Extreme E met zijn United Autosports organisatie. Samen met Andretti Autosport zette hij een van de eerste teams neer in de serie. Wat er precies met Andretti United zal gaan gebeuren is nog niet bekend.

Oude helden

Ondanks het gebrek aan grote merken heeft McLaren het niet makkelijk. Extreme E is namelijk een thuishaven geworden voor oude motorsporthelden: Nico Rosberg, Carlos Sainz, Jenson Button, Sebastian Loeb, Mattias Ekström, en Lewis Hamilton zijn allemaal vertegenwoordigd. Alleen Sainz, Loeb en Ekström zullen echter zelf achter het stuur kruipen. Wie dat in naam van McLaren mag gaan doen is nog niet bekend. Via Andretti United heeft Zak Brown momenteel Deense rallycrosser Timmy Hansen en Britse rallyrijdster Catie Munnings onder contract staan.

McLaren SUV

Aangezien alle teams dezelfde auto gebruiken hoeft McLaren op technisch vlak weinig te investeren. Het project heeft dan ook geen invloed op het Formule 1 team. De grootste vraag is of het merk de moeite gaat doen om de auto een eigen gezicht te geven.

CUPRA rijdt vrolijk rond met de standaard carrosserie, maar GMC vond het belangrijk genoeg om de Odyssey trekjes te geven van de aankomende Hummer EV. Als McLaren meer doet dan een blik oranje verf leeggooien zouden we kunnen spreken van de eerste McLaren SUV. En dat klinkt toch best wel een beetje eng.

Elektrisch
  • McLaren, Extreme E