Mattias Ekström: 'De wereld heeft de DTM niet nodig'

Tweevoudig DTM-kampioen Mattias Ekstrom ziet niet langer het nut in van de huidige vorm van de DTM. Een gebrek aan competitie en hoge kosten geven het kampioenschap volgens hem geen bestaansrecht.

Mattias Ekström: 'De wereld heeft de DTM niet nodig'

De ooit roemruchte Deutsche Tourenwagen Masters ligt sinds vorig jaar hevig onder vuur. Met het invoeren van de Class One Touring Car-reglementen werd in 2019 een steile neerwaartse spiraal ingezet. Mercedes besloot nog voor die tijd uit de serie te stappen eind 2018 en werd vervangen door een halfslachtig Aston Martin team geleid door R-Motorsport. Een herhaling van de meltdown van 1997 lijkt onvermijdelijk.

Kaartenhuis

Het Aston Martin-avontuur haalde het einde van het seizoen niet eens, waardoor Audi en BMW voor 2020 met z'n tweeën overbleven. In de aanloop naar het door corona uitgestelde seizoen kondigde Audi pardoes aan dat dit het laatste jaar zou zijn. Zo stortte de klasse in rap tempo als een kaartenhuis in.

Het fiasco was compleet toen de gehoopte samenwerking met het Japanse Super GT afketste. Door het herhaaldelijk uitstellen van de gezamenlijke regels door de Duitse fabrikanten hadden de Japanners geen sympathie over voor het lot van de DTM. Super GT rijdt volgens de originele afspraken al sinds 2014 onder het Class One reglement.

Ekström

Mattias Ekström, de. kampioen van 2004 en 2007, is van mening dat de DTM met de huidige twee merken al geen bestaansrecht meer heeft. De Zweed begon zijn DTM-carrière bij Audi in 2001, een jaar na de eerste wederopstanding van het kampioenschap. Pas in 2017 verliet hij de serie om zich volledig te concentreren op rallycross. In de tussentijd is er volgens Mattias veel veranderd:

"For me, the DTM has been my life. So many years I was there, I came as a little young guy and made my career there. I cannot say thanks enough to DTM or Audi, ABT and Red Bull for the support I had there. But when I see what's happening now, and [as a former Audi driver] it's too boring. The domination of Audi is a compliment for they are doing a good job, but BMW is not making the show great. The entertainment value is a bit too low."

Te duur

Ekström zegt verder dat de Class One regels de sport te duur en ontoegankelijk hebben gemaakt. Hierdoor hebben de fabrikanten de serie verlaten. Dat uitgedunde veld heeft vervolgens de kijkcijfers flink omlaag gedreven, waardoor de DTM feitelijk overbodig is geworden:

"The high-tech thing of the DTM is great in one way, but it also makes it really high price. I don't think DTM, in the way it's done today, is needed. The world doesn't need that. If you can make entertainment [at a] lower cost for a wider field, then the audience will be bigger and better again, because there are still a lot of fans which are car lovers. But to have only two manufacturers like it is today, it's not suitable for the entertainment we need today to compete against other sports."

Hoe verder?

Met de exit van Audi heeft de DTM echter geen goed antwoord op de kritiek van Mattias Ekström. Het ITR, de organisatie achter het kampioenschap, heeft nog steeds geen concreet plan voor 2021. Nadat pogingen om andere merken aan te trekken faalden opperde ITR-voorzitter Gerhard Berger een plan om "GT-Plus"-wagens (GT3-wagens zonder restricties) in te zetten.

Daarmee komt de DTM echter in het vaarwater van de ADAC GT Masters, een serie die wel kan rekenen op een gezond deelnemersveld. Een move naar onderen met TCR-achtige auto's zou daarentegen ook niet verstandig zijn, omdat dit het imago van de DTM zou schaden en wederom concurrentie zou creëren met de ADAC TCR Germany. Berger heeft al toegegeven dat het misschien wederom over en uit is voor de voorheen geliefde serie.