91-jarige rallyheld aan de start van WRC Safari Rally

Vierentwintig jaar na zijn laatste start in het WRC kruipt de 91-jarige Sobieslaw Zasada weer achter het stuur. Met een Ford Fiesta Rally3 zal de Poolse ijzervreter de Safari Rally te lijf gaan.

91-jarige rallyheld aan de start van WRC Safari Rally

Voor de meeste mensen zijn de laatste jaren van hun leven niet zo spannend. Achter de geraniums gebeurt nu eenmaal niet zoveel. Dat is echter niet voor iedereen weggelegd. Absolute held Sobieslaw Zasada heeft geen zin om stil te zitten en heeft zich ingeschreven voor de WRC Safari Rally, de uitputtingsslag die dwars door de Keniaanse wildernis leidt.

Legende

Zasada is niet zomaar een bijzonder actieve pensionado. Na een stint op twee wielen begon de Pool begon zijn rally carriere in 1951. Twee jaar later reed hij mee op Europees niveau. Het European Rally Championship gold bij gebrek aan beter destijds als het de facto wereldkampioenschap.

In 1966, 1967 en 1971 wist Zasada de titel te verzilveren. In 1968, 1969 en 1972 eindigde hij als tweede. Sobieslaw behaalde zijn titels in klassiekers als de Mini Cooper, Steyr-Puch 650, Porsche 911 S en BMW 2002.

46 jaar

Zasada schreef in totaal 148 overwinningen op zijn naam en werd een succesvol zakenman in Polen. Tot een officiële wereldtitel kwam het echter nooit. Desondanks bleef hij gewoon actief in zijn sport. Na zijn laatste start bij de Safari Rally in 1997 met een Mitsubishi Lancer Evo III sloot hij een 46 jaar lange carriere af.

Terug naar de toekomst

Bijna een kwart eeuw na dato vindt Sobieslaw het hoog tijd voor een comeback. Met behulp van Ford-partner M-Sport Polen heeft hij zich ingeschreven voor de revival van de Safari Rally op 24 tot 27 juni. Zasada had vorig jaar al willen starten, maar de rally werd vanwege COVID-zorgen afgelast.

Zasada zal plaatsnemen in een splinternieuwe Ford Fiesta Rally3. Met een 215 pk driecilinder turbo, sequentiële vijfbak en vierwielaandrijving is de auto een heel ander beestje dan de wagens waarin de Pool kampioen werd. De eerste test heeft hij al achter de rug.

Absoluut record

Door zijn deelname zet Zasada uiteraard een record dat niet snel verslagen zal worden. Het record voor oudste WRC-winnaar (Björn Waldegård, 46) zal echter wel even veilig blijven.

Sobieslaw heeft er in ieder geval zin in: "Ik ben erg benieuwd naar hoe rallies tegenwoordig zijn, vergeleken met de evenementen van een halve eeuw geleden die ik me kan herinneren. De Safari is mijn jeugd en ik mis het nog steeds - dat is waarom ik terugga. Ik weet dat ik het kan doen, omdat ik veel train en ik nog steeds in een goede fysieke conditie ben."

Autosport
  • WRC, Zasada Group, M-Sport Poland