Audi's quattro is terug in de rallysport

Na bijna 30 jaar is het beroemde quattro label terug in de rallysport. De A1 quattro Rally2 zal de strijd aangaan in de tweede rang van het WRC.

Audi's quattro is terug in de rallysport

In een tijdperk van Haldex-systemen en elektrische aandrijving zou je het zomaar kunnen vergeten, maar Audi's quattro is onlosmakelijk verbonden met de ruige wereld van de rallysport. In 1980 knalde de Audi quattro het toneel op en veroorzaakte een revolutie. Permanente vierwielaandrijving en een krachtige vijfcilinder turbomotor maakten de vrij zware coupe onverslaanbaar op losse ondergronden. De auto werd de aanleiding voor de legendarische Group B-klasse, maar werd daarin al snel ingehaald door meer gespecialiseerde machines van met name Peugeot en Lancia.

De quattro werd een legende op rally stages.

Drie decennia

Nadat Group B verbannen werd vanwege het gevaar modderde Audi nog wat aan met de Coupe quattro en de enorme 200 quattro in de Group A-klasse. na een korte carriere voor de 90 quattro werd als laatste wapenfeit op kleine schaal de S2 Coupe ingezet. Die auto reed zijn laatste rally in 1993. Bijna drie decennia later is quattro eindelijk terug.

De S2 was de laatste officiële Audi rallywagen.

EKS JC

Met dank het EKS JC-team is er namelijk weer een Audi die de strijd aan kan gaan alle terreinen. Het team is een nieuw partnerschap tussen rallycross teams EKS Performance en JC Raceteknik. Kopman van de organisatie is DTM- en WRX-kampioen Mattias Ekstrom. De Zweed zet al sinds 2014 een rallycross versie van de Audi S1 in, waarmee hij in 2016 kampioen werd.

Ekstrom wil die lijn doortrekken naar de rallysport: "Toen de nieuwe generatie van de Audi A1 geïntroduceerd werd, wisten we dat we er iets van wilden maken. En omdat iedereen weet van mijn passie voor de motorsport werd het snel duidelijk dat we een rallywagen zouden bouwen."

Rally 2

Ondanks de goede relatie tussen Audi en EKS JC is de A1 quattro geen volledige fabrieksauto. Hij is dan ook niet bedoeld om de titel te pakken in het WRC. De A1 is in samenwerking met Zuid Afrikaanse rally specialist Rally Technic opgebouwd volgens het Rally2-concept. Dit kun je zien als de Formule 2 van het WRC. Dat betekent een geblazen 1,6 liter viercilinder met 263 pk, een sequentiële vijfbak, vierwielaandrijving, een minimumgewicht van 1280 kilo en een beperkt aerodynamisch pakket.

De livery van de EKS JC A1 is gelukkig historisch verantwoord: het geel, wit, grijs, zwart en rood verwijst naar de Audi Sport/HB Cigarettes livery die de klassieke quattro iconisch maakte.

Priveteams

EKS JC is op dit moment druk bezig om de auto te ontwikkelen: "Op dit moment is de auto af en klaar om te racen, maar we gaan nog veel afstelwerk doen. We gaan beginnen met de sneeuw en gravel-specificatie en later in het jaar zullen we ook aandacht besteden aan de asfalt-spec."

Zodra de A1 klaar is zal hij eerst door het team ingezet worden. Het seizoen van 2021 zal vooral gebruikt worden als een leerjaar. Wanneer EKS JC tevreden is over de setup zal de Audi te koop of te lease aangeboden worden aan priveteams actief in verschillende nationale en internationale rally-kampioenschappen.

Autosport
  • Audi, EKS, Rainer Nyberg via Twitter
  • EKS