SuperCharge: elektrisch rallycross met jumps en sprinklers

Zat van geluid en mooie auto's? Zin in gimmicks? Dan is SuperCharge de perfecte raceklasse voor jou. SuperCharge is een kampioenschap voor elektrische SUVs dat er alles aan doet om het toch spannend te maken.

SuperCharge: elektrisch rallycross met jumps en sprinklers

De motorsport wereld is aan het veranderen. Brullende motoren, de geur van raceolie en elegante, lage silhouetten zijn uit. Crossovers met stekkers zijn de nieuwe koningen van de racerij. Na de Extreme E eco-rally serie is er vanaf 2022 namelijk SuperCharge, een soort rallycross kampioenschap voor elektrische SUVs. Net zoals bij Extreme E wordt er echter geen gebruikt gemaakt van productie auto's.

SC01

SuperCharge levert namelijk hun eigen ontwerp aan, de SC01. Dit is een stalen buizenframe met een generieke crossover body erop, die naar hartelust door potentiële fabrikanten aangepast kan worden om op de meest goedkoop mogelijke manier hun modellen te vertegenwoordigen.

Het accupakket zal tot 500 kilowatt leveren en de verwachting is een sprint tijd van 0-100 in 2,5 seconden. Het pakket is grotendeels gestandaardiseerd, maar de koeling, geometrie en computer-management van de accu's mag door de fabrikanten verbeterd worden om een element van innovatie te introduceren. De oplaadtechnologie is hetzelfde als commercieel verkrijgbare superchargers om relevantie met straat-EVs te houden.

De races

SuperCharge wil acht evenementen gaan organiseren in Europa, Azië en Noord-Amerika. De races zullen plaatsvinden op industrieterreinen en stratencircuits en zullen het karakter hebben van een rallycross evenement.

In plaats van verschillende ondergronden zullen er echter 2,5 meter hoge jumps en 'low friction zones' gebruikt worden op circuits van ongeveer een kilometer. Dat laatste komt er op neer dat de baan op bepaalde plekken met een grote sprinklerinstallatie natgemaakt wordt om het een beetje spannend te maken.

Daarnaast is er een 'SuperLoop', een iets langere ronde die in de rallycross bekend is als de joker lap. Elk evenement zal anderhalve dag in beslag nemen, waarbij 16 coureurs in 15 heats van elk 6 ronden met elkaar zullen strijden. Aan het einde van het evenement wordt er afgesloten wordt met finales. Er zijn uiteindelijk drie titels te verdelen: de beste rijder, het beste team en het beste merk krijgen allemaal apart een beker.

Het kampioenschap

SuperCharge is bedacht door ex Jaguar F1 commercieel directeur Rob Armstrong en zijn partner Torben Olsen. Verdere motorsport invloed komt van ex-Sauber topman Max Welti en Sauber/VW Motorsport manager Willy Rampf. Nog een bekende naam is rallycross coureur en voormalig Top Gear USA presentator Tanner Foust, die een rol als testrijder gekregen heeft.

SuperCharge werkt nauw samen met deBritish Automobile Racing Club (BARC) en de UK National Sporting Authority, Motorsport UK om de serie te realiseren. Samen met deze partijen wil Armstrong het kampioenschap uiteindelijk naar een internationale FIA-status promoveren. SuperCharge zegt nog niets over geïnteresseerde fabrikanten, maar wil in 2022 alsnog van start gaan. De tijd is rijp voor elektrische crossovers aldus Armstrong:

“With many countries and cities already announcing plans to ban internal combustion-engine cars in the coming years, the need for road car-based electric motorsport is becoming more and more compelling. We believe it is only a matter of time before there are more electric motorsport series. Given this rapidly increasing EV momentum, we believe the timing and appeal of SuperCharge is ideal and see a clear space for it as the road car-relevant motorsport series."

Rob Armstrong.
Elektrisch
  • SuperCharge