Eindelijk, Top Gear stopt

Het is gedaan met Top Gear USA. De formule bleek toch niet te werken zonder het oorspronkelijke trio presentatoren. De Amerikanen moeten er niets van hebben.

Met het immer kwakkelende Britse Top Gear zouden we bijna vergeten dat er aan de andere kant van de oceaan ook nog steeds wordt getracht de formule met andere gezichten te laten werken. Nou ja, WERD getracht, want het Amerikaanse Top Gear kan naar de schroot. History Channel wil het programma niet meer.

Adam Ferrara, Tanner Foust en Rutledge Wood vormden het presentatietrio in de US of Average. De show hield zich vrij strak aan het Britse format en kende bekende items als The Stig, een eigen circuit voor snelle rondjes en celebrity's die uit hun sportauto's worden getrokken om in een auto voor gepeupel een tijd neer te zetten.

In eerste instantie waren de recensies positief voor de overzeese kloon. De serie kreeg tevens de steun van Clarkson, May en Hammond en uiteindelijk poept het Amerikaanse trio zes seizoenen (8 volgens de telling van History) uit voor het geschiedeniskanaal zonder geschiedenis. Nu vindt de zender het mooi geweest en wordt de stekker uit het project getrokken.

Presentator Rutledge Wood meldt via Instagram dat het voorlopig voorbij is op History Channel. Uiteraard houdt hij de deur open voor een doorstart op een andere zender, hij is tenslotte ook zijn baan kwijt, maar wij hebben er een hard hoofd in. Het was altijd al lastig om Top Gear te klonen voor een andere natie en met de imagoschade die de titel in het thuisland heeft opgelopen wordt dit vrijwel onmogelijk. Na Fifth Gear is dit de tweede autoshow die dit jaar sneuvelt. Hopelijk kan de nieuwe show van Clarkson en Komrades onze lust naar goede petroltelevisie dit najaar temmen.