Koop dan! 600 pk Ford Focus RS RX van Ken Block onder de hamer

Hoonigan en schoenenverkoper Ken Block heeft een van zijn speeltjes te koop gezet. De volledig voor rallycross geprepareerde Focus zal worden geveild bij Barrett Jackson in Scottsdale, Arizona. De volledige opbrengst wordt gedoneerd aan een goed doel.

Koop dan! 600 pk Ford Focus RS RX van Ken Block onder de hamer

Lange tijd waren ze verplicht kijkvoer voor elke goedgeaarde petrolhead: Ken Block's spectaculaire Gymkhana filmpjes. Met een kleurrijke selectie extreme auto's werkte de goedlachse Amerikaan in rap tempo openbare wegen en racebanden af met de meest waanzinnige stunts.

Deze Ford Focus RS RX maakte deel uit van dat verhaal. De wagen werd gebruikt bij de laatste twee Gymkhana-afleveringen, waarbij de Focus een industrieterrein in Buffalo, New York en een stadje in de heuvels van Guanajuato, Mexico onveilig maakte.

FIA Rallycross

De Focus RS RX is echter niet zomaar een opgepompte showcar. Block liet de auto door Ford Performance, het Britse rallyteam M-Sport en zijn eigen Hoonigan Racing Division bouwen naar FIA Rallycross Supercar-specificaties.

De Ford is dus een volbloed racer en werd door Ken voornamelijk gebruikt in het FIA World Rallycross Championship in 2016 en 2017. Zijn beste resultaat met de auto was een derde plaats op Hockenheim in 2016.

Specs

De Focus RS RX wordt aangedreven door een tweeliter EcoBoost viercilinder met een enorme Garrett turbo. Met een vermogen van 600 pk en een monsterlijk koppel van 894 Nm is de Focus niet bepaald een doetje.

De sequentiële zesbak van Sadev is afgesteld op maximale acceleratie, waardoor de Ford in iets meer dan twee seconden naar de 100 kilometer per uur sprint. Er zit ook een stukje Neerlands trots in de wagen: de vier aangedreven wielen worden afgeveerd met coilovers van de firma Reiger uit Hengelo.

Goed doel

Ken Block's Ford Focus RX zal aanwezig zijn bij de Barrett Jackson Fall Auction van 22 to 24 oktober in Scottsdale, Arizona. Het veilinghuis meldt geen geschatte opbrengst voor de racer, maar geeft wel aan dat de Focus zonder minimumprijs aangeboden wordt.

Het volledige bedrag zal door Block gedoneerd worden aan Team Rubicon, een instelling die hulp bij natuurlijk rampen faciliteert. Barrett Jackson neemt geen commissies of vergoedingen van het bedrag af. Dus heb je een industrieterrein, een hoop geld en een goed hart over? Schroom dan niet om een bod te doen op dit rallycross-kanon.

Cargasm
  • Hoonigan