Afvoerput: Alexander Albon gaat naar DTM

Red Bull geeft Alex Albon een subtiele trap na: de Britse Thai mag voor de vorm meedoen in het wankelende nieuwe DTM.

Afvoerput: Alexander Albon gaat naar DTM

Alexander Albon heeft het afgelopen jaar veel te verduren gekregen. Na een veelbelovend debuut bij Red Bull Racing als vervanger van de ploeterende Pierre Gasly halverwege 2019 viel de Britse Thai ongenadig hard door de mand in 2020. Albon bungelde vaak onderin de top 10 terwijl teamgenoot Max Verstappen het gevecht aan kon gaan met de dominante Mercedessen aan de kop van het veld.

Er kwam maar geen verbetering in ondanks meerdere kansen vanuit het normaal zo genadeloze Red Bull Racing. Twee podiums op Mugello en Bahrein en een puike race in Abu Dhabi waren niet genoeg om te voorkomen dat hij uiteindelijk vervangen werd door Racing Point/Aston Martin-reject Sergio Perez. Alex mocht echter nog wel aanblijven als reserve- en testrijder.

Hop! De DTM in

Volgens Andreas Haupt van Auto Motor und Sport krijgt Albon nog een troostprijsje mee van Horner en co. Samen met Red Bull Junior Liam Lawson deel gaan nemen aan het nieuwe DTM. Vroeger was dat geen straf geweest, maar de serie ligt tegenwoordig onder vuur na het vertrek van alle grote merken en een overstap naar klantenteams met GT3-auto's. Op z'n zachts gezegd staat de toekomst van de DTM daarmee op losse schroeven.

Team onbekend

Het is allemaal leuk en aardig om een stoeltje te hebben om je racekunsten scherp te houden, maar vooralsnog is niet bekend bij wie en waarin Alexander Albon plaats zal gaan nemen.

Op dit moment zijn er ondanks flirts met BMW en Scuderia Cameron Glickenhaus slechts vijf teams bevestigd voor het nieuwe DTM, waarvan twee met Audi, twee met McLaren en een met Mercedes zullen gaan rijden. Gezien het verleden tussen Red Bull en Audi in de DTM lijkt het aannemelijk dat Albon en Lawson de beschikking zullen krijgen over een R8 LMS GT3 Evo.

Deeltijd baantje

Albon zal vanwege zijn rol bij Red Bull Racing geen volledig DTM-seizoen kunnen rijden. Wanneer de races clashen met Grand Prix zal hij de DTM links moeten laten liggen om ongemakkelijk te komen doen voor de camera's in de Red Bull pits. Welke coureur voor hem in zal vallen in de DTM is nog niet bekend.

Afgeserveerd

De DTM diende ook in de hoogtijdagen als een traditioneel afvoerputje voor F1-coureurs die niet meer mee konden komen of het niet zagen zitten in de topklasse van de autosport. Denk aan namen als Allan McNish, Ralf Schumacher, Jean Alesi, Heinz-Harald Frentzen, Mika Häkkinen en OG Red Bull-man David Coulthard.

Het is zeldzaam dat een coureur vanuit de DTM zich omhoog kan werken naar de Formule 1. Tot nu toe is dat alleen gelukt voor Paul Di Resta, Pascal Wehrlein en onze eigen Christijan Albers. Het ziet er dus slecht uit voor de F1-aspiraties van arme Alex. Na slechts twee seizoenen lijkt het voor hem definitief over te zijn.

Autosport
  • Red Bull Content Pool