BMW M4 GT3 mogelijk naar DTM in 2021

BMW motorsport director Jens Marquardt denkt eraan om de M4 GT3 in de nieuwe DTM in te zetten voordat de auto gehomologeerd is. De auto zou deelnemen als veldvulling voor de nieuwe formule en reclame opleveren voor de GT3-klantenversie.

BMW M4 GT3 mogelijk naar DTM in 2021

De DTM heeft het de laatste tijd erg moeilijk. Na het vertrek van alle grote merken is het ooit trotse toerwagenkampioenschap genoodzaakt verder te gaan als een serie voor priveteams met veredelde GT3-wagens.

De overstap wordt echter gedaan met ondersteuning van Audi en BMW, de laatste twee merken die in de DTM actief waren. Volgens Autosport liggen ook daar echter problemen.

M6 vs M4

Voor Audi is het geen probleem om een GT3-racer aan te leveren. Zij rijden al jaren met de Audi R8 LMS GT3 en zijn op korte termijn niet van plan om de auto te gaan vervangen. Bij BMW ligt dit echter anders.

Het merk is op dit moment actief met de M6 GT3, een model dat al meeloopt sinds 2016. De nieuwe M4 GT3 moet in 2022 het stokje eindelijk over gaan nemen van het verouderde ontwerp, maar dat komt een jaar te laat voor de nieuwe DTM-formule.

Rijdende reclame

Om het gat tussen de modellen op te vullen en de naam van zowel BMW als de DTM hoog te houden oppert BMW Motorsport director Jens Marquardt een plan om de M4 GT3 nog voor zijn introductie in te zetten in de DTM. De auto zou op dat punt nog geen officiële FIA-homologatie hebben en daarom meedoen buiten het klassement:

"Als er mogelijkheden zijn om deze auto op dit platform, maar buiten de competitie, te tonen in pre-homologatie status, dan zullen we daar naar kijken. Het is belangrijk dat we de auto laten zien aan potentiële klanten."

Jens Marquardt

De campagne van de pre-productie M4 GT3 zou vooral behandeld worden als een set vliegende tests. Ook wil Marquardt aan potentiële klanten laten zien waartoe de auto in staat is onder DTM's 600+ pk Super-GT3 regels. Zo lang de M4 de Audi's en SCG's op snelheid kan verslaan op de baan maakt het voor Jens niet uit of de auto punten scoort of niet.

Niet gehaast

Jens Marquardt maakt duidelijk dat de geplande introductie van de M4 GT3 niet verder opgeschoven gaat worden puur om de auto klaar te stomen voor de DTM. Het GT3-programma voor 2022 blijft de prioriteit:

"We willen geen druk leggen op wie dan ook wat betreft de reguliere homologatie van deze auto. En daarom is [de DTM] voor mij bijzaak. Het meest belangrijke is dat de auto op de juiste wijze gehomologeerd wordt en klaar is voor gebruik door hopelijk veel klanten vanaf het begin van 2022."

Jens Marquardt