DTM wordt super-GT3 in 2021

Na lang overleg is besloten een einde te maken aan de huidige formule voor de DTM. In samenwerking met BMW en Audi wordt het een kampioenschap voor priveteams met aangepaste GT3-wagens.

DTM wordt super-GT3 in 2021

Na vier maanden van vergaderingen is de kogel is door de kerk. De DTM zoals we dat sinds 2000 kennen is niet meer. Met het wegvallen van alle officiële fabriekssteun wordt het ooit trotse toerwagenkampioenschap gedegradeerd naar een GT-raceserie voor priveteams.

De huidige formule met speciaal voor het kampioenschap gebouwde super-toerwagens bleek niet langer houdbaar. De Class One toerwagens zullen vervangen worden door auto's gebaseerd op de populaire GT3-klasse.

Audi en BMW

De beslissing is gevallen na lang overleg tussen DTM-organisator ITR en de twee overgebleven merken, Audi en BMW. Audi gaf voor de start van het door corona uitgestelde seizoen al een geen trek meer te hebben in de DTM, waardoor de toekomst van de serie op losse schroeven kwam te staan.

In het huidige klimaat was het bovendien moeilijk om een vervanger te vinden die geld wil steken in een dure categorie die weinig met straatauto's of alternatieve brandstoffen te maken heeft. Voor ITR-president Gerhard Berger was de situatie dus bijzonder penibel. Zonder een tweede merk om BMW het hoofd te bieden had de DTM eigenlijk geen bestaansrecht meer. Dit maakte het terugtrekken van BMW onvermijdelijk.

Priveteams

In plaats van een officieel merkenkampioenschap wordt de DTM een arena voor 'professionele priveteams'. De dure Class One-machines worden echter bij het oud vuil gezet. In plaats daarvan worden er GT3-auto's ingezet met enkele aanpassingen om ze sneller te maken dan hun collega's uit de populaire ADAC GT Masters. ITR krijgt bij het ontwikkelen van dit nieuwe platform steun van Audi en BMW, die beide actief zijn in de klasse.

Gerhard Berger: "In de toekomst zullen het niet langer de fabrieken zijn maar zullen onafhankelijke professionele privéteams strijden om overwinningen op het platform. Het was voor mij belangrijk dat beide fabrikanten zich verbinden aan dit concept zodat de GT-modellen van deze merken hier ook zullen rijden. Ik heb de toezegging [van Audi en BMW]."

Berger's uitspraken konden vreemd genoeg niet op bijval rekenen van de merken. De PR-afdelingen van Audi en BMW bleven angstvallig stil.

Gefaalde formule

Met de overstap naar wat voorlopig 'GT-Pro' genoemd wordt, heeft ITR eindelijk toegegeven dat Class One een gefaalde formule is. De regels met als hoofdpunt een 2,0 liter viercilinder turbomotor waren bedoeld om DTM op termijn samen te voegen met het Japanse Super GT.

De Duitse merken bleven echter vijf jaar lang om uitstel vragen, tot ongenoegen van de Japanners, die meteen in 2014 de regels hadden toegepast. DTM kon nadat Mercedes-Benz, Aston Martin en Audi in korte tijd de sport verlieten daarom niet meer rekenen op sympathie vanuit Japan. Een fusie was uitgesloten.

GT-Pro?

Gerhard Berger's verzekering dat Audi en BMW meewerken aan de nieuwe GT-Pro formule is ietwat ongelukkig. Audi gebruikt de R8 als basis voor hun GT3-machine, een model waarvan al meerdere keren gezegd is dat ie waarschijnlijk uit productie gaat.

Ook BMW zit eigenlijk in een moeilijke situatie om te helpen, want het merk staat op het punt de overstap te maken van de M6 GT3 naar de M4 GT3. Een oudere auto ombouwen voor een enkel seizoen lijkt verspilde moeite. Wat GT-Pro precies gaat inhouden moet nog bekend worden.

Behoud van banen

Buiten alles is Gerhard Berger blij dat het kampioenschap gered is. Hierdoor blijven een hoop banen behouden in tijd van crisis. Met behulp van Audi en BMW, zo benadrukt hij: "Ik wil mijn dank uitspreken aan de fabrikanten: met deze beslissing hebben ze niet alleen een belangrijke bijdrage geleverd aan het behoud van de banen van de ITR en de DTM-partners, maar hebben ze ook fans en supporters in staat gesteld om te blijven genieten van de motorsport op topniveau. Nu kijk ik ernaar uit om samen met onze sterke partners zoals Sat.1 een duurzame toekomststrategie uit te werken waar de fans blij van worden."