Mika Häkkinen's DTM Mercedes staat te koop

Altijd al de auto van een wereldkampioen willen hebben, maar is een Formule 1 wagen te snel of te krap voor je? Pak dan nu je kans met deze vette C-Klasse van de enige echte Flying Finn.

Mika Häkkinen's DTM Mercedes staat te koop

Voor veel Formule 1 coureurs was de DTM een ideale plek om het pensioen een beetje aan te vullen nadat hun carriere strandde. Mannen zoals Heinz-Harald Frentzen, David Coulthard, Jean Alesi, Ralf Schumacher, Allan McNish en Timo Glock, die de F1 net niet de baas waren.

Daarop is een grote uitzondering: tweevoudig wereldkampioen Mika Häkkinen vond het in 2005 namelijk ook nodig om in een DTM-wagen te klauteren. De stugge Fin begon het racen te missen na zijn pensioen in 2001, en een terugkeer naar de Formule 1 zat er niet meer in.

Oude vrienden

Juist op het moment dat het voor Mika weer begon te kriebelen kreeg hij een telefoontje van zijn oude vrienden bij Mercedes, die hij natuurlijk nog goed kende uit zijn McLaren-tijd. Of hij even een AMG C-Klasse DTM wilde komen testen. Het duurde niet lang voordat Häkkinen door had dat hij niet klaar was met hard rondjes rijden:

I soon realised that I'm not ready to retire for good, it was just the right moment that Mercedes-Benz offered me to test a DTM car. I saw immediately that I still enjoy racing very much and during the test my lap times were at the same level as those of the touring car specialists, I know, of course, that I first have to get used to a DTM car to be able to fight with the front runners. The AMG-Mercedes C Class, however, is a great car and with it I want to be consistently competitive soon."

Mild succes

Häkkinen tekende uiteindelijk bij het HWA fabrieksteam. Als teamgenoten kreeg hij latere McLaren testrijder Gary Paffett, voormalig F1-coureur en GT-legende Bern Schneider en zijn oude rivaal Jean Alesi. Het duurde niet lang voordat hij het ritme te pakken had.

Met het hier aangeboden chassis RS 05-012 haalde hij al in zijn tweede race op de Lausitzring het podium met een derde plek. De race erop ging het nog beter: met pole position, de snelste raceronde en de overwinning domineerde hij het evenement op Spa Francorchamps. De rest van het seizoen was echter nogal wisselvallig, met de enige lichtpuntjes een vierde plek op de Nürburgring en een tweede plek op Istanbul Park.

Mika's kantoor in 2005.

De auto

De AMG-Mercedes C-Klasse DTM is gebouwd volgens het silhouet-principe van de tweede generatie van de Deutsche Tourenwagen Masters, de serie die in 2000 bedacht werd als opvolger van de in 1997 geïmplodeerde Meisterschaft.

Dat betekent een stalen dak gecombineerd met een composiet silhouet dat ruwweg lijkt op een productiewagen. Vanaf 2004 moest dit een vierdeurs-model zijn. Onder de body vind je een stalen buizenframe, met daarin een vierliter V8 motor die to 7.500 toeren per minuut draait en ondanks restrictors tegen de 475 pk levert. Een sequentiële zesversnellingsbak stuurt het vermogen naar de achterwielen.

Dankzij dubbele wishbones en pushrod ophanging rondom, carbon keramische remmen en een extreem aerodynamisch pakket heeft de auto meer te maken met een Le Mans prototype dan een flink opgevoerde sedan.

Prijs op aanvraag

De auto werd na zijn carriere bewaard in het de Motorsport-afdeling van Mercedes tot 2014. Een niet nader genoemde, maar zeer prominente teameigenaar wist de auto aan te schaffen.

Hij stalde het ding vervolgens op het terrein van een bekende preparateur. Mocht je geïnteresseerd zijn in dit stukje geschiedenis dan vind je de advertentie hier. Je moet waarschijnlijk wel diepe zakken hebben, want de prijs is op aanvraag.

Autosport
  • TaylorandCrawley via Racecarsdirect.nl