Volkswagen Motorsport is dood

Volkswagen heeft de Motorsport-afdeling opgeheven. Het merk wil zich meer gaan concentreren op elektrificatie onder het ID-label en stopt daarom met het ontwikkelen van rally- en toerwagens.

Volkswagen Motorsport is dood

Na het goede nieuws vanuit Audi en Porsche hadden we op de redactie goede hoop dat het VAG-concern al een beetje genezen was van de elektro-hype van de laatste jaren. Niets is echter minder waar. Terwijl de duurdere merken zich weer gaan concentreren op Le Mans racers waar nog fatsoenlijk motoren in komen, gaat Volkswagen compleet de andere kant op.

Elektrisch, maar niet racen

Voor de Volkswagen Motorsport-afdeling komt er echter geen Formule E of Extreme E-campagne. De 169 medewerkers van de motorsport-tak worden in plaats daarvan overgeplaatst naar de R&D afdeling voor elektrische mobiliteit. In plaats van werken aan vuurspuwende rally racers zoals de Polo GTI R5 en Polo R WRX Supercar of toerwagens zoals de Golf GTI TCR, mogen de engineers zich gaan focussen op de volgende generatie van de ID.-lijn. Ze zouden daarbij moeten putten uit de ervaring die opgedaan is met het ID-R Pikes Peak prototype.

VW bestuurslid Dr. Frank Welsch schetst de situatie: "Het merk Volkswagen is op weg om de leidende leverancier voor duurzame e-mobiliteit te worden. Om dit te bewerkstelligen proberen we onze krachten te bundelen. Om deze redenen hebben we besloten om de motorsport-activiteiten van Volkswagen tot een einde te brengen. De motorsport medewerkers zullen worden geïntegreerd binnen Volkswagen AG. De diepe technische kennis van de motorsport medewerkers en de know-how die opgedaan is van het ID.R-project zullen binnen het bedrijf blijven en ons verder helpen om meer efficiënte modellen van de ID.-familie op de weg te brengen."

Volkswagen Motorsport wordt geabsorbeerd door de ID.-lijn.

50 jaar de afvoerput in

Ondanks de beslissing om Motorsport volledig op te heffen blijft Volkswagen op de achtergrond actief om teams die gebruik maken van de Polo GTI R5 en Golf GTI TCR te blijven voorzien van onderdelen. De R5 is op dit moment nog in productie, maar zal eind dit jaar voor het laatst van de band rollen.

Met de dood van de raceafdeling komt er een einde aan een halve eeuw Volkswagen Motorsport. Het merk kan terugkijken op een lange lijst overwinningen en titels in de Formule 3, Dakar Rally, WRC, TCR, Rallycross en Pikes Peak. Met de Racing Touareg Dakar (2009-2011), Polo R WRC (2013-2016, en Golf GTI TCR (2016-2017) wist het merk zelfs meerdere jaren achter elkaar te domineren. Zelfs toekomstvisies zoals de ID.R zullen vanaf nu echter niet meer in actie komen.

Gezien de rijke historie van Volkswagen in de autosport is het uitbannen van de Motorsport-afdeling wat ons betreft erg jammer.

Autosport
  • Volkswagen Motorsport