Dit zijn de nieuwe Formule E-racers voor 2020-2021

Het nieuwe Formule E-seizoen is in aantocht en dat betekent dat de teams hun nieuwe wagens presenteren. Aanstaande zaterdag is de eerste testdag in Valencia, en daarom komen de auto's een voor een uit hun winterstalling.

Formule E

Voor het zevende seizoen van de Formule E zijn natuurlijk nieuwe wagens nodig. Hoewel het uiterlijk nauwelijks verandert omdat de auto's allemaal hetzelfde chassis en body hebben, is er toch genoeg nieuws. Onderhuids mogen de teams namelijk wel met de techniek spelen. En het grootste nieuws voor volgend seizoen is dat de winnaar zich officieel wereldkampioen mag noemen.

DS Techeetah

Het team dat de afgelopen twee seizoenen kampioen werd heet geen Mercedes, maar DS Techeetah. De auto is een doorontwikkeling van de DS E-TENSE FE20 waarmee het team in het afgelopen seizoen de laatste niet-wereldkampioen werd. Als je toch het hele veld aanveegt, dan kun je met een simpele doorontwikkeling de concurrentie ook voor blijven, zullen ze in Parijs gedacht hebben. De rijders zijn regerend kampioen Antonio Félix da Costa en Jean Éric Vergne.

Audi

Het Duitse Audi jaagt komend seizoen met een compleet vernieuwde aandrijflijn op de concurrentie. Waar DS dus koos voor evoutie, gaat Audi voor revolutie. Audi: "De elektrische aandrijflijn van de FE07 is de eerste die volledig in eigen huis werd ontwikkeld. De afgelopen jaren werd de aandrijflijn samen met technologiepartner Schaeffler alsmaar verder doorontwikkeld, maar nu werd er voor de nieuwe MGU-omvormer-eenheid begonnen met een leeg vel papier. Het resultaat is een nieuwe unit onder de naam Audi MGU05, uitgevoerd met een elektrische transmissie met één vaste versnelling, een concept met ingebouwde rotor, magneten aan de buitenzijde, een hoogefficiënt koelsysteem en zes elektrische fases. In vergelijking met de voorgaande aandrijflijn kon er aanzienlijk gewicht worden bespaard, wat heeft geresulteerd in een verbetering van de efficiëntie van de nieuwe MGU. De nieuwe MGU-omvormer-combinatie weegt minder dan 35 kilogram."

De coureurs van Audi zijn komend jaar René Rast en Lucas di Grassi.

Jaguar

Ook het Britse Jaguar blijft komend seizoen meedoen in de Formule E. Sam Bird en Mitch Evans hoopt het team dit jaar succes te behalen. De auto heet Jaguar I-TYPE 5 en het team zegt erover: "De ingenieurs van Jaguar Racing hebben zich vooral op een betere efficiency gericht, evenals op minder gewicht en een lager zwaartepunt van de aandrijflijn van de Jaguar I-TYPE 5. De nieuwe wielophanging biedt meer mogelijkheden om de instellingen per circuit aan te passen. Een nieuwe inverter, die de gelijkstroom in de accu sneller omzet in wisselstroom voor de motor, zorgt voor nog betere prestaties. De inverter bevat 24-karaat goud omdat dit materiaal optimaal stroom geleidt."

Autosport
  • Formule E